NEUS MARTÍN ROYO A LA GALERIA JORDI BARNADAS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Railway.

Dos pebrots.

Eixample.

Caspolino.

Cafè de l’Òpera.

Planta baixa.

 

Si un magnífic cantant barceloní és conegut com el noi del Poble Sec, una excel·lent pintora barcelonina podria ser coneguda com la noia del Poble Nou.

Neus Martín Royo va néixer al Poble Nou i allí continua. No cal dir que les imatges del barri formen una part important de la producció d’aquesta artista.

Des que va acabar els seus estudis de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, ha anat plasmant en les seves teles temàtiques urbanes, principalment encara que no únicament, llocs i racons que no són emblemàtics, indrets que no acostumen a ser fotografiats pels turistes.

D’aquesta manera, Neus Martín ens ha anat descobrint una realitat urbana diferent i en constant transformació. Es la Barcelona industrial amb les fàbriques tèxtils ja buides a punt de ser enderrocades o reconvertides en nous edificis dedicats molts d’ells a centres culturals, amb les xemeneies que s’han mantingut encara dretes. Però no solament la industrial, també plasma bars i tendes d’altres temps que encara aguanten, o edificis i detalls d’ells d’especial atractiu.

Com que Martín és una bona viatgera, els seus quadres també recullen imatges de Londres, l’Havana, Irlanda, Nova York…

Un element important que la caracteritza: l’absència de figura humana, cosa que es deu a la necessitat que té de crear atmosferes d’intimitat, explicar històries sense gent o en tot cas que la gent actuï o se la suposi rere les façanes i les finestres. Evidentment, així fa que l’ambient creat sigui de soledat, de silenci, d’atemporalitat, fins i tot amb un punt de misteri.

La seva tècnica, oli sobre tela o fusta, està basada en una pinzellada visible sobre un primer dibuix al carbonet. Es deixa veure una influència de pintors com Edward Hopper, un dels principals exponents del realisme del segle XX que utilitzava la llum d’una manera particular. Neus Martín fa servir els colors per distorsionar la realitat d’una manera subjectiva, augmentant l’atractiu d’allò representat. Precisament, la solitud dels paisatges urbans, els colors, la llum i les ombres que són elements característics de Hopper, els podem trobar en diverses pintures de l’artista barcelonina.

La seva primera exposició la va celebrar el 1988 amb vint anys. Doncs des d’aleshores no ha deixat d’exposar any rere any, sigui a Catalunya, a la resta de l’estat i en diverses ciutats europees i americanes. Ara és el torn de la Galeria Jordi Barnadas on poden veure una interessant mostra de la producció de Neus Martín fins al 7 de novembre.

El web de la galeria es http://barnadas.com/

 

Neus Martín Royo és amant de silencis i solituds. Ha guanyat diversos premis i la seva obra figura en importants col·leccions institucionals i privades. Aquí la veiem en plena feina.

El seu web és https://www.martinroyo.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: