NICOLAS COUSTOU. JULI CÈSAR

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Juli Cèsar, per Nicolas Coustou.

Primer pla del bastó de mariscal i el treball de l’armadura.

Cèsar llorejat.

El treball escultòric a la capa i l’escut.

 

Nicolas Coustou -també conegut com Coustou el Vell- va ser un important escultor lionès que va viure entre el 1658 i el 1723.

No és gens estrany que fos artista perquè a la seva família hi havien uns quants. Era fill de François Coustou, un modest escultor de fusta, i el seu oncle era el molt més famós Antoine Coysevox, també escultor.

El 1676 va deixar Lió per traslladar-se a París per reunir-se amb el seu esmentat oncle Coysevox qui dirigia l’Acadèmia Reial de Pintura i Escultura.

Després de cinc anys d’estudis va ser guardonat amb el Premi de Roma, el famós concurs de les acadèmies reials.

L’any següent va deixar París per continuar la seva formació a Roma on hi havia l’Acadèmia de França. Com es veu, els francesos es preocupaven per fundar centres acadèmics en ciutats clau. Allí s’hi estaria tres anys.

A la tornada, Nicolas Coustou es va fer important i va entomar diversos projectes professionals. Va arribar a ser professor de l’Acadèmia el 1702. Divuit anys després es convertiria en el seu rector i tres anys més tard seria nomenant el seu canceller. Com es veu, Coustou tenia un gran prestigi.

Un exemple de la seva escultura és la imatge que va fer de Juli Cèsar, l’emperador romà. Se la van encarregar el 1696 per al Parc de Versalles.

Després d’haver estat al parc durant uns anys, va ser transferida al Louvre que és on ara pertany.

Representa un cèsar com a tal, amb aire imponent, seriós, de líder. Va llorejat portant una armadura romana per simbolitzar el seu comandament sobre els exèrcits. A la mà dreta porta la batuta de mariscal que és l’element que queda més a prop de l’espectador per fer més evident el seu lideratge. Mentre, la mà esquerra sosté l’escut, la protecció.

Aquesta estàtua de marbre pot semblar una escultura com una altra, però no està feta perquè sí: el rei Lluís XIV que era mecenes de Coustou i que va ser qui l’havia encarregada, també va ser representat temps després vestit amb una armadura romana molt semblant, com si fos el nou cèsar d’occident.

Aquest era Nicolas Coustou. El retrat és obra del pintor Jean le Gros.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: