NICOLAS POUSSIN. EL PARNÀS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El Parnàs, de Nicolas Poussin.

Apol.lo ofereix el nèctar dels deus al poeta Homer.

La Font Castàlia, personificada per la dona despullada.

Diversos poetes s’apropen a la font.

 

Nicolas Poussin va ser un dels més importants pintors francesos del segle XVII. Va pertànyer al corrent pictòric anomenat escola classicista.

Aquesta escola va néixer com una reacció al manierisme. Així, al classicisme trobem el predomini del dibuix sobre el color, l’espai pictòric es construeix sobre plànols successius sense utilitzar les brusques diagonals que donaven més sensació de moviment i tampoc no trobem violents contrasts ni actituds exagerades.

Dins d’aquesta manera de fer, Poussin va ser una referència en quant a claredat, lògica i ordre. Gairebé la totalitat de la seva obra la va fer a Roma, tret del curt període on el cardenal Richelieu el va fer tornar a França per ser el pintor del rei.

L’obra El Parnàs és la representació de la muntanya mitològica consagrada a Apol.lo i les Muses. Es tracta d’una celebració de les Arts, molt especialment de la Poesia.

Apol.lo ofereix el nèctar dels deus a un poeta que, molt probablement es tracta d’Homer, coronat de llorer per Cal.líope, la musa de la poesia èpica.

A més, en primer pla trobem dos amorets que ofereixen l’aigua inspiradora que brolla de la Font Castàlia, personificada per la dona despullada. I és que expliquen les llegendes que al Parnàs brollaven diverses fonts i la de Castàlia era la més coneguda. Es diu que estava envoltada d’un petit bosc de llorers consagrats a Apol.lo i era aquí on es reunien algunes divinitats, deesses menors del cant i la poesia (les anomenades muses) junt amb les nimfes de l’aigua fresca. En aquestes reunions Apol.lo tocava la lira i les divinitats cantaven.

Aquest quadre està inspirat en el fresc de Rafael del Vaticà i es diu que podria ser un homenatge de Poussin al poeta italià Giovanni Battista Marino perquè aquest havia estat mecenes del pintor francès.

Qui vulgui veure l’original de l’obra haurà de viatjar fins a Madrid doncs forma part de la col.lecció del Museo del Prado.

Així es va autoretratar Nicolas Poussin.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: