NÚRIA ESPONELLÀ. ÀNIMA DE TRAMUNTANA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

La Mínia, una arqueòloga freelance, passa per una situació personal difícil després d’haver-se separat de l’home amb qui ha conviscut durant anys.

La descoberta de dues tombes insòlites a la necròpolis de la ciutat ibèrica d’Ullastret l’encara amb una recerca intensa que l’ajudarà a afrontar tot allò que la desvetlla durant la nit. A partir d’aquesta circumstància, la Mínia recompon la història d’Ekinar, una dona del segle III aC que forma part d’una cultura molt arrelada a la natura que entén la mort com a part del cicle de l’existència. La Mínia, en canvi, pertany a una societat que ha perdut en bona part la connexió amb la naturalesa i en què la mort ha esdevingut gairebé un tema tabú.

Tot i que les separen més de dos-mil anys, entre les dues s’estableix una mena de connexió a través del temps, amb un dolor compartit: el de la pèrdua dels fills respectius. Sentiments com la ràbia, la impotència, l’odi i la venjança, lligats a la desesperació de la pèrdua, faran trontollar la vida d’aquestes dues dones.

L’escriptora Núria Esponellà ha estat quatre anys recorrent arxius històrics i rutes mil·lenàries per documentar-se degudament i poder publicar la seva última novel·la titulada Ànima de tramuntana. Tota aquesta feina no ha sigut en absolut inútil perquè l’ha fet mereixedora del premi Prudenci Bertrana.

Esponellà és empordanesa i parla de la seva terra, del passat i del present, unint-los i explorant diferents temàtiques tan quotidianes com punyents com són les relacions afectives, la unió entre la vida i la mort o la pèrdua de connexió amb la natura i el paisatge. Juga amb la metaficció, enllaçant les històries de la Mínia i l’Ekinar, dues dones d’èpoques ben diferents però amb experiències vitals semblants que simbolitzen la capacitat de transformació i la possibilitat de tirar endavant malgrat els obstacles de la vida.

L’escriptora volia parlar de l’element terra, per acabar amb una mena de “quatriologia” que havia començat amb Rere els murs (2009). En aquell llibre parlava de l’aire, de la força del vent, que simbolitza el pensament que ens pot ajudar a ser més lliures; després, a Una dona d’aigua (2013), parlava de l’aigua com símbol de les pròpies emocions; i a la Filla de la neu (2016) parlava del foc en un lloc fred, perquè la neu també crema. Ara, Esponellà vol parlar dels ancestres, amb la terra com a símbol.

En quant al títol del llibre, Ànima de tramuntana, és degut a que es parla de la capacitat de renovar-ho tot perquè la tramuntana pot ser un vent molt convuls però al mateix temps és el que neteja més els núvols, el que deixa els cels més nets i clars. Aquesta idea es veu també reflectida a la coberta del llibre, aquest paraigua trencat per culpa del vent, el fet que quan el vent de la vida ens trenca el paraigua, tenim l’opció de reconnectar amb la nostra pròpia essència, que és el que intenta fer la Mínia, la protagonista.

Mínia i Ekinar, tan allunyades i tan a prop. Heus aquí una obra intimista i evocadora; literatura, també sobre els ibers, un poble i una cultura sobre el que no s’havien fet novel·les (fins a aquesta).

 

Núria Esponellà és escriptora i professora. Autora de poemaris i novel·les, ha publicat diversos llibres, entre els quals cal destacar Gran CafèEl mateix vell amor (Premi de Novel·la Ciutat de Badalona, 2000), La travessia (IV Premi Columna), el llibre de narracions Petits grans plaers per ser feliçSunitha (Història d’una nena apadrinada) i Una dona d’aigua.

Amb Rere els murs va obtenir el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2009 i va tenir un gran èxit entre els lectors. L’any 2016 va publicar la novel·la La filla de la neu, i amb Ànima de tramuntana ha guanyat el Premi Prudenci Bertrana 2020.

L’autora té obra traduïda al castellà, el noruec i l’italià. Ha col·laborat amb La Vanguardia, és articulista d’El Punt Avui i col·labora a RAC1.

El seu web és http://www.nuriaesponella.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: