OSCAR BERG. NOI MODELANT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Noi modelant, d’Oscar Berg.

Primer pla del noi.

Vist des de darrere.

 

Parlem d’un escultor suec no massa conegut aquí: Frans Oscar Theodor Berg (1839 – 1914), o simplement Oscar Berg.

Fill de comerciant, aviat es va sentir atret per l’art, de manera que es va apuntar a l’Acadèmia de les Arts d’Estocolm, la seva ciutat natal.

Temps després va anar a estudiar a Roma on va realitzar la peça Les primeres passes que va obtenir una menció honorífica el 1878 a París.

A Suècia va ser l’encarregat de fer les figures de la façana del nou edifici de la Universitat d’Uppsala.

Posteriorment, es va traslladar a Londres on realitzaria més treballs i, així, la seva obra s’aniria internacionalitzant.

De tornada a Estocolm el 1888, va modelar quatre figures en relleu de pedra tallada pel nou edifici de l’Acadèmia d’Art (on havia sigut estudiant).

A l’Exposició d’Estocolm de 1897 va exhibir una galeria bíblica amb grups de personatges amb els que reproduïa la vida de Jesús.

Segurament, l’obra que resulta més coneguda d’aquest artista és la titulada Noi modelant, una estàtua de marbre que va fer el 1878.

En ella, Berg fa una representació en nu d’un noi esvelt, amb formes elegants i equilibrades. Podria ser el model d’un Apolo juvenil.

El noi es troba assegut sobre un piló mentre a les mans sosté un tros de plastilina que està modelant per donar-li la forma d’un objecte. Es com si amb aquesta escultura volgués d’alguna manera reflectir l’atracció del món de l’escultura per el que Berg ja s’havia sentit interessat a l’edat del noi que aquí representa.

Berg sap donar al jove un aire d’innocència i l’expressió d’estar molt capficat en allò que està modelant.

L’estàtua es troba exposada al Museu Nacional de Suècia, a Estocolm, i sorprèn al visitant perquè per la seva situació en una de les sales, semblaria un visitant més que està abstret amb allò que té a les mans, si no fos per la seva nuesa.

 

Oscar Berg, autor del Noi modelant.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: