OSWALDO GUAYASAMÍN A LA GALERIA GOTHSLAND

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Montserrat Ponsa.

Oriol Montaña.

Tardor de primavera.

Quito.

Mare i filla.

Ceràmica.

 

L’artista equatorià Oswaldo Guayasamín (1919 – 1999) va ser una referència mundial com testimonia el fet de què tingui obra des del MoMa fins a l’Hermitage. Una dada: el 1941 Nelson Rockefeller li va comprar cinc obres i el Departament d’Estat Nord-americà el va invitar a fer diverses exposicions per Washington, Nova York, Detroit, Chicago, Kansas i San Francisco.

Era valorat per la capacitat que va tenir d’integrar els corrents de la segona avantguarda a unes formes i colors absolutament vinculats als seus orígens culturals. I amb referències a Goya, perquè ell deia que el pintor aragonès era com el seu amic des de sempre, amb qui més conversava cada dia; era veure els seus quadres i fer l’amistat més profunda amb el de Fuendetodos.

Guayasamín va estar molt vinculat a Barcelona. Tot va començar amb una trobada al començament de l’any 1970 quan el ceramista Antoni Cumella, junt amb Modest Cuixart, el presenta al matrimoni format per Montserrat Ponsa, escriptora i activista social, i el doctor Oriol Montaña. Aquesta trobada és l’inici d’una gran amistat fruit d’una infinitat de converses entre aquests tres artistes a casa de l’esmentat matrimoni a qui Guayasamín acabaria retratant en dues obres.

El pintor equatorià acabaria considerant a la parella Montaña-Ponsa com la seva segona família i no vindria mai a Espanya sense visitar-los per retrobar-se també amb Cumella i Cuixart.

Ara, la galeria Gothsland ens ofereix una mostra que serveix per recuperar la memòria del pintor. Se centra en la seva etapa barcelonina quan havia abandonat la reivindicativa Edat de la Ira donant un gir cap a l’Edat de la Tendresa, sèries que Guayasamín va dedicar a les mares del món amb colors molt vius per reflectir l’amor i la tendresa.

Fins al 17 d’octubre.

El web de la galeria és https://www.gothsland.com/

 

 

Aquest és Oswaldo Guayasamín. Donada la seva fama, va pintar diverses personalitats polítiques com Pasqual Maragall, François i Danielle Mitterrand, Rigoberta Menchú o Salvador Allende.

Va tenir una gran amistat amb Pablo Neruda, Juan Ramón Jiménez i Fidel Castro. A aquest últim el va retratar fins a sis vegades.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: