PABLO GENOVÉS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

El núvol.

La gran ona.

Altres cims.

Els miralls i el mar.

Lancret.

Cosmologia.

Cronologia del soroll.

El cigne.

 

El madrileny Pablo Genovés és un fotògraf sorprenent. Construeix imatges a partir d’arxius que o bé ha rescatat de l’oblit d’algun calaix o bé son fets per ell mateix. Després transforma les imatges digitalment barrejant-les per obtenir una imatge final impactant i molt barroca. Precisament, la major part de les fotografies les fa en blanc i negre per donar més importància al seu punt històric.

La seva obra és com una reflexió sobre el ressorgiment després d’una catàstrofe. Els espais emblemàtics de la cultura occidental son assaltats per una naturalesa fora de control; així, les imatges esdevenen un anunci del final de la nostra època i dels seus símbols.

Genovés va començar a utilitzar els recursos digitals a l’inici dels anys noranta i en l’actualitat ha esdevingut tot un referent en la seva feina, permetent-li construir escenes obertes a diverses interpretacions.

Sovint introdueix fenomens naturals com un mar embravit, rius desbordats, aigües que pugen vertiginoses o fum i foc devastadors. Junt a aquesta violència natural, hi ha imatges on la destrucció va guanyant lentament els espais o d’altres on es veuen les conseqüències de les catàstrofes: el fang, velles canonades, runes de fàbriques, restes d’un naufragi…

La forma de treballar de Genovés es belluga entre el passat i la tecnologia més recent. Des de fa temps col.lecciona antigues postals d’edificis emblemàtics: la Filharmònica de Berlín, l’Scala de Milà, la Fenice de Venècia… i després passa aquestes icones culturals pel turmix del seu laboratori digital.

Les postals que va recollint l’atreuen especialment per la història que hi ha rere d’elles, son petites fotografies de llocs ben representatius i que en alguns casos han viatjat molt per acabar dormides i oblidades en algun calaix durant generacions. Treure-les d’aquests somnis, rescatar-les de l’oblit i injectar-les una segona versió de la història és el seu principal hobby. El seu objectiu: suspendre-les en el temps.

La major part de les imatges que obté es produeixen per una fusió entre aquestes postals i fotografies fetes per ell mateix. En el fotomuntatge final, el temple cultural de torn sembla desbordat per la natura però sense arribar a ser sobrepassat. Així, en una de les fotografies es veu com un palau que podria ser venecià es veu inundat fins gairebé a tocar dels llums de vidre de Murano.

Ja hem parlat aquí d’algun fotògraf que recull imatges barrocament decadents: els sorprenents muntatges de Genovés van encara un punt més enllà.

 

 

Pablo Genovés viu entre Madrid i Berlín. Sigui on sigui, no perd la oportunitat de buscar les postals que li serveixen de base per les seves impactants imatges.

El seu web és http://www.pablogenoves.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: