PAIGE BRADLEY. EXPANSIÓ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Expansió, de Paige Bradley, a Brooklyn, Nova York.

Vista de l’angle contrari.

Vista lateral amb el pont de Brooklyn al fons.

Primer pla.

 

De Carmel, Califòrnia, és l’escultora Paige Bradley, -encara que ara viu i treballa a Londres- coneguda per les seves molt particulars representacions de figures en bronze.

Ja de nena va tenir clar que volia ser artista. Quan anava a l’institut, un professor també va adonar-se del seu talent i la va animar a participar en una competició artística local. Paige va presentar un dels seus bronzes i es va emportar el primer premi. Tenia disset anys.

Aquell va ser un important primer pas. Després van venir d’altres figures de bronze amb un element comú: totes volen revelar la bellesa de la forma humana però sense quedar-se en l’aspecte purament físic sinó que també volen expressar els complexes i sovint contradictoris anhels de l’esperit humà. No és només el físic el que representa sinó també, d’alguna manera, l’esperit.

Encara que estem en una època en la que l’art sembla prioritzar els aspectes abstractes i conceptuals, Bradley es decanta pels treballs figuratius perquè considera que la figura pot parlar un llenguatge més universal i intemporal, podent matisar millor l’experiència humana.

L’artista californiana ens aporta una nova i trencadora sensibilitat a allò que és la forma de l’art clàssic, perquè ella realment fa això, figures clàssiques però amb un matís nou tant en escultures com en pintures i dibuixos de la figura humana.

Els temes que toca a través d’aquestes figures inclouen l’autodescoberta, la renovació espiritual, el confinament, l’alliberament, l’equilibri, el temps o la evolució, entre d’altres. Com es veu, son aspectes molt espirituals, de manera que això explica les posicions en les que realitza les seves figures que sovint estan en postura meditativa fent ioga que pretenen advocar o inspirar un sanament espiritual de la gent, segons ha dit ella mateixa, volent aprofitar el que anomena “la màgia de l’art” perquè els espectadors de les seves figures siguin capaços d’aprofundir tant com puguin en el significat de les obres.

Així que partint d’unes obres que porten el desig implícit de que siguin utilitzades com un mitjà sanador i inspirador, les seves escultures aporten necessàriament una habilitat per fondre l’emoció i l’espiritualitat humanes.

En aquesta línia està la que és la seva obra més popular: Expansió. Es un treball en bronze, com no, i electricitat, que representa la figura d’una dona en una posició de ioga, la posició del lotus, de la que a través de les escletxes que té el cos, emana llum des de dins en una representació de la consciència en expansió. Les escletxes en la pell no només estan per deixar que la llum interior irradi sinó que tenen un altre significat purament simbòlic: l’alliberament interior és capaç de trencar qualsevol límit físic. Com es veu, té el significat espiritual que l’artista persegueix. La figura femenina recorda a la pròpia Bradley, cosa que no és casual perquè sovint ella mateixa és la model.

Estem acostumats a veure en places i parcs estàtues d’herois i personatges importants. Paige Bradley trenca motlles amb aquestes figures com la d’Expansió que son exploracions més enllà de la pell de l’ésser humà i que deixen veure l’energia que tots podem portar dins.

 

Aquí veiem a l’artista californiana Paige Bradley treballant en una de les seves figures. Ha guanyat diversos premis i una medalla d’or per la seva feina.

El web d’aquesta artista és: http://paigebradley.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: