PALAU DE LA BALMESIANA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La façana de la Balmesiana.

Pati interior.

Escales i forjat.

El saló d’actes.

La capella.

El balcó de fusta del pati.

El mosaic del llibre.

 

Als números 9 i 11 del carrer Duran i Bas ens trobem amb un lloc de Barcelona que té un doble interès: el bibliotecari i l’arquitectònic.

Es tracta de la Biblioteca Balmes, una institució cultural d’una llarga tradició en el panorama bibliogràfic de Catalunya, que comença en 1909 amb un fons de devocionaris dels segles XVII-XIX reunits per mossèn Eudald Serra. Però la seva fundació es remunta a l’any 1923 pel Pare Ignasi Casanovas. Ha mantingut la seva activitat al servei dels usuaris, malgrat les diverses vicissituds per les que ha hagut de passar, perquè un segle d’existència dona per molt.

En els seus orígens estava integrada per uns centenars de antics llibres de pietat i espiritualitat, propietat com dèiem de mossèn Eudald Serra, i més de 150 volums de la biblioteca personal de Jaume Balmes (d’aquí el nom).

La primitiva Biblioteca Balmes va anar creixent en ingressar en ella els fons bibliogràfics més selectes de totes les ciències eclesiàstiques: les grans col·leccions patrístiques, conciliars, documentals i repertoris i enciclopèdies.

La Biblioteca Balmes va publicar el 1925 la 1ª edició de les Obres Completes de Jaume Balmes (en 33 vols.), i el 1926 les de Josep Torras i Bages, bisbe de Vic (en 18 vols.). Al mateix temps s’iniciava la publicació de la seva revista, l’anuari Analecta Sacra Tarraconensia, així com diverses col·leccions d’estudis científics sobre història eclesiàstica, teologia, filosofia, alta espiritualitat i filologia, com els 8 volums de l’Anuari de l’Oficina Romànica (1928-1935).

Actualment la biblioteca s’ha especialitzat en un públic acadèmic en l’àmbit de les humanitats i sobretot de les ciències històrico-eclesiàstiques a la província eclesiàstica tarraconense, que correspon a l’actual territori de Catalunya. El seu fons ja suma més de cinquanta-mil volums i per la seva importància, complementa la Biblioteca de la Facultat de Teologia de Catalunya sent les seves especialitats la història eclesiàstica de Catalunya i la filosofia de Jaume Balmes i l’obra del bisbe Torras i Bages. Són també molt nombroses i importants les seves col·leccions de revistes especialitzades en totes les matèries anteriorment anomenades.

L’edifici de la Fundació Balmesiana conté una gran varietat de racons amb un alt valor artístic; en realitat són dos edificis que ocupen el lloc de dos antics casalots. El primer va ser construït entre 1919 i 1923 i consta de planta  baixa i tres pisos. Té un magnífic pati central que aporta llum a l’edifici i compta amb un remarcable balcó de fusta treballada en forma de llotja. A la planta principal era on estava la Biblioteca Balmesiana; avui, aquest espai l’ocupa la sala de juntes. En els pisos superiors es troben la residència de l’administrador i del conserge i la seva família, a més de l’Editorial Balmes.

En quant a la biblioteca, va ser traslladada al segon edifici, el més proper al carrer Magdalenes que es va començar a construir el 1928 i es va acabar poc després del final de la guerra civil. Per cert, l’arquitecte va ser el reusenc Joan Rubió i Bellver, deixeble de Gaudí. A la planta baixa es troba la Llibreria Balmesiana, mentre que al principal hi ha una capella i un ampli saló d’actes. La capella està presidida per un retaule amb una escultura de la crucifixió obra de Josep Llimona flanquejada per les imatges de la verge i sant Joan, realitzades per Josep Maria Camps Arnau. Al segon pis està la biblioteca i al tercer hi havia una residència sacerdotal.

Els dos edificis són d’estil gòtic modern i es van reutilitzar alguns elements dels antics casalots.

Heus aquí doncs un important espai que té el doble interès esmentat al començament: el bibliotecari i l’arquitectònic, i és un curiós contrast amb les llibreries que estan obrint a Barcelona, l’altra cara d’una atractiva mateixa moneda.

El seu web és https://www.bibliotecabalmes.cat/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: