PARC DE CERVANTES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Les roses són protagonistes al Parc de Cervantes.

Però no solament hi trobem roses.

Es fàcil de recórrer perquè té un pendent suau.

Accedint per la Ronda de Dalt ens trobem amb aquesta llarga pèrgola… 

… que facilita una agradable ombra.

Roses i escultura.

Vista aèria.

 

A la part alta de Barcelona, a l’Avinguda Diagonal 708, ens trobem amb el Parc de Cervantes. Aquest és un espai que està situat als terrenys que abans ocupava el torrent Estela, que recollia les aigües que baixaven des del cim de Sant Pere Màrtir. I no és aquest el primer parc del que parlem a La Bellesa que estigui situat sobre un antic torrent.

L’accés no és només des de la Diagonal, també podem entrar a la part nord per la Ronda de Dalt. Si ho fem des d’aquí, el primer que trobem és una gran pèrgola semicircular que a la primavera i a l’estiu està plena de rosers enfiladissos de 233 varietats diferents. Aquest és un lloc ombrejat, amb bancs per seure i contemplar no solament el roserar, sinó també una magnífica vista de Barcelona.

Aquest parc és un espai verd esplèndid i molt obert, que es distingeix per les grans zones de gespa, els camins amples i la suavitat del pendent del terreny doncs no hi ha desnivells acusats. Això fa que doni aquesta agradable sensació d’espaiós i accessible, ja que els trams d’escales per salvar desnivells són comptats.

La gran quantitat d’arbres que hi ha en aquest recinte, crea zones d’ombra i de repòs que contrasten amb les parts més assolellades perquè cap al mig del parc tenim la situació contraria, amb una immensa plaça de sauló oberta al sol, amb jocs infantils, unes quantes taules de ping-pong i una font. És el lloc ideal per als qui volen bronzejar-se a l’estiu o gaudir de l’agradable sol de l’hivern.

En diferents punts del parc s’eleven dos monòlits de pedra. Són l’homenatge de Barcelona a dos escriptors: Concha Espina amb una escultura feta per Juan Díaz de la Campa,  i Àngel Ganivet, diplomàtic a més d’escriptor, aquesta, obra de l’escultor Jaume Monràs. Però no son les úniques escultures: crida també l’atenció un nu femení fet per una dona: es tracta de l’escultura titulada Serenitat realitzada per Eulàlia Fàbregas de Sentmenat.

Des que comença la primavera fins ben entrada la tardor, un munt de roses inunda l’espai de quatre hectàrees situat en un extrem del Parc de Cervantes. És el roserar, amb una excepcional col·lecció de més de 10.000 rosers que es reparteixen en unes 2.000 espècies i varietats diferents, que en el millor moment de la floració -entre els mesos de maig i juliol- poden arribar a representar, aproximadament, prop de 150.000 roses obertes alhora. Tot un espectacular i olorós record.

Veurem que els parterres del Roserar de Cervantes són molt endreçats, voltats de gespa que personalitza els rosers i en facilita l’aproximació. Petites arcades de troncs guarnides amb rosers enfiladissos ens conviden a entrar-hi i ens indiquen que en aquest jardí el passeig no s’ha de fer solament pels camins de sauló, que també n’hi ha, sinó sobretot pels camins de gespa, que són els que ens permeten aproximar-nos a les roses.

Des de l’any 2001 el Roserar de Cervantes acull a principis de maig el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona. Aquest esdeveniment compta amb tres espais dins el roserar: un de reservat als rosers del concurs de l’any en curs, un altre als que concursaran l’any següent -això es degut a que com que es tracta d’un certamen de roses vives, els rosers necessiten ser plantats un any abans, i dos anys abans si són enfiladissos-, i un tercer espai amb els rosers guanyadors en les diferents edicions del concurs.

La vegetació del Parc de Cervantes, tot i l’immens espai obert, és frondosa amb grans arbres que determinen el paisatge i són també protagonistes. No són pocs, en absolut: til·lers, acàcies, alzines, pins, xiprers, oliveres, castanyers…

Així és el Parc de Cervantes, un espai de contrasts i sens dubte, un dels jardins més olorosos de Barcelona.

Aquest vídeo ens permet acostar-nos a les seves roses:

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: