PARC DE LA CREUETA DEL COLL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Vista de la vegetació i del llac.

El parc disposa d’agradables camins.

També té una bona pèrgola.

La zona de jocs infantils.

Vista del llac que a l’estiu es converteix en piscina.

L’escultura d’Eduardo Chillida, Elogi de l’aigua, suspesa sobre l’aigua del parc.

Palmeres amb l’escultura de Chillida al fons.

Vista aèria.

 

Al Passeig de la Mare de Déu del Coll nº 77 ens trobem amb un parc que ens rep amb una gran plaça, delimitada en part per una pèrgola, i protegida al fons per les parets del que va ser una pedrera. Es tracta del Parc de la Creueta del Coll.

El Parc va ser un projecte de Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay, i es va inaugurar l’any 1987, aprofitant l’espai deixat per la pedrera del turó de la Creueta del Coll, d’aquí el nom.

Així que ja sabem que el parc és fruit de l’aprofitament d’un espai que durant molts anys va estar dedicat a una activitat ben diferent de l’actual. Aquesta antiga pedrera del Coll estava situada a la falda d’un dels turons que configuren la part alta de Barcelona.

La Creueta del Coll és un parc que disposa d’un gran estany que a l’estiu es converteix en piscina pública, certament original i oberta al cel. I a part del llac, el parc també destaca per l’extensió de la seva enorme plaça de 6.000 m2. Igualment resulten atractius els espais on es pot descansar sota l’ombra de les acàcies.

Si els bancs que hi ha al voltant de la gran plaça són un lloc ideal per passar-hi una bona estona, a sobre de l’estany hi ha una graderia des de la qual es pot contemplar tot el que passa dins i fora de l’aigua, és una mena de privilegiat mirador del parc. I una mica més amunt se succeeixen dues llargues terrasses ombrejades per acàcies

Els camins van pujant enmig d’una vegetació frondosa d’arbres i arbustos. Dalt de tot, ja a la part forestal del parc, s’arriba a una zona de pícnic, això que antigament era conegut popularment com merendero. És una petita esplanada tranquil·la, amb taules, bancs i una font, que resulta atractiva per la verdor dels pins a una banda, i la vegetació que ha anat creixent i que acoloreix les parets de l’antiga pedrera del Coll a l’altra. Ho complementa una bona vista de Barcelona.

Juntament amb les acàcies de les zones de repòs, la pineda i els arbustos mediterranis de la zona de pícnic, al parc de la Creueta del Coll hi destaquen les palmeres que hi ha a la illeta que s’endinsa dins la làmina d’aigua del parc.

Si hi accedim per l’entrada principal -a l’avinguda de la Mare de Déu del Coll, just al costat del carrer de Castellterçol-, hi trobem un monòlit de ferro, alt i esvelt. Es tracta de l’Escultura, d’Ellsworth Kelly.

Al fons de la piscina, en una làmina d’aigua a part molt més petita i una mica elevada, situada entre les parets de l’antiga pedrera i un muret de formigó, hi trobem un dels elements més valorats artísticament d’aquest parc, l’Elogi de l’aigua, una colossal escultura d’Eduardo Chillida feta amb formigó i d’un pes que supera les 50 tones. Suspesa damunt l’aigua, és sostinguda per quatre cables d’acer ancorats a la roca, el que confereix a l’enorme escultura l’aspecte d’una lleugeresa sorprenent.

En aquest vídeo podem veure més imatges d’aquest ampli parc:

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: