PARC DEL CENTRE DEL POBLENOU

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Entrada del Parc del Centre del Poblenou.

Aquest parc destaca pel seu disseny.

Una de les finestres de la tanca que l’envolta.

Illa sota la cúpula.

El cràter del món.

Cabana.

Uns dels molts elements avantguardistes.

Voltes.

La llum artificial també està banyada de disseny, així com les cadires.

 

A l’Avinguda Diagonal 120 ens trobem amb un parc creat l’any 2008 que és un dels que té més elements de disseny de Barcelona: és el Parc del Centre del Poblenou.

Aquest parc, com d’altres que hem vist en aquest bloc, és un lloc per passejar, jugar, llegir o parlar però marcant una certa diferència, perquè és també un lloc per contemplar-lo doncs es tracta d’un espai molt interessant on cada element vegetal o del mobiliari urbà compleix una doble funció: és pràctica, sens dubte, però també decorativa. Un exemple d’això són els punts de llum de diferents tipus que molt ben integrats en els espais, no només realcen el disseny i la vegetació, sinó que són per si mateixos motiu de contemplació, ja sigui en forma de peveters, perxes o boles metàl·liques deixades a terra. Peveters que acullen plantes i altres originals jardineres verticals que contribueixen a donar caràcter al recinte.

Es per això que el disseny d’aquest parc mereix una menció especial pel seu avantguardisme, obra de l’arquitecte francès Jean Nouvel, la idea del qual era fer un parc de sol a l’hivern, que es comenci a cobrir a la primavera i que a l’estiu s’hagi convertit en un parc essencialment d’ombres.

El parc té forma de triangle format per tres illes diferenciades, a cada una de les quals hi ha zones temàtiques amb funcions concretes. Entre les més sorprenents hi ha el Cràter-pou del món; es tracta d’un camí en forma d’espiral envoltat de flors, especialment buguenvíl·lees, que simula un cràter. O Nius i pous dels cels: aquests nius són espais que conviden al repòs amb enfiladisses que fan de tapís, i els pous del cel son unes estructures metàl·liques amb malla recobertes de flors i lianes. Cal esmentar també les voltes i falgueres gegants, un espai format per una seqüència de quatre voltes vegetals que van perdent alçada a mida que s’aproximen al denominat paisatge lunar que és una muntanya amb la qual es tanca la perspectiva del parc i que resulta ser la cobertura de la central de recollida pneumàtica de residus que allí hi és.

Aquest esforç pel disseny no vol dir que no hi siguin altres elements dels parcs més convencionals com els jocs infantils, les pistes de petanca, el pàrquing per bicicletes, les taules de ping-pong i les àrees per gossos.

I un altre element que cal esmentar és la vegetació: només arribar-hi es pot veure que el seu perímetre està aïllat de l’exterior per una tanca de buguenvíl·lees. Ja a l’interior, la varietat d’espècies és destacable per la seva quantitat i la seva utilització com ornamentació. Predomina la vegetació autòctona mediterrània perquè estalvia problemes d’aclimatació de les espècies. I compte amb les xifres: hi ha uns 1.000 arbres, més de 35 palmeres i gairebé 11.000 plantes enfiladisses, sense oblidar les 48 espècies diferents que es poden olorar (atenció doncs a partir de la primavera).

Com es veu, el Parc del Centre del Poblenou té més d’un motiu per ser visitat.

En aquest vídeo ens podem donar una primera passejada, ni que sigui virtual:

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: