PARÍS A PARÉS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Joan Ferrer i Miró. Exposició pública d’un quadre.

Ramon Martí Alsina. Boulevard Chlichy.

Rafael Durancamps. Place de la Concorde.

Isidre Nonell. Estudi de gitana.

Francesc Miralles. Al parc. Bois de Boulogne.

Josep de Togores. Nus.

Santiago Rusiñol. El bohemi.

Alfred Sisquella. Antonia.

Ramon Casas. La grasse matiné.

 

Durant el segle XIX, París havia esdevingut la capital mundial de l’art. Es va construir la imatge de la que va ser batejada com Ville Lumière (la ciutat de la llum), una ciutat mítica, plena d’oportunitats, on tot el que s’hi esdevenia adquiria un aura especial i on la producció artística marcava la pauta a seguir arreu del món. Era el màxim exponent de la modernitat.

La presencia d’artistes catalans a París a finals del segle XIX i durant la primera meitat del XX va ser notable i rellevant. Els creadors del país cercaven a la ciutat del Sena les tendències en voga, així com fer-se lloc al mercat artístic parisenc a través dels salons i de les galeries. Aquestes eren les dues plataformes principals per el reconeixement i difusió d’artistes i tendències, tant les de caràcter conservador com les més avantguardistes.

Molts dels artistes que marxaven a París en busca d’inspiració i experimentació pictòrica retornaven replets de noves idees i, en ocasions, d’obres ja executades per tal de donar a conèixer al públic barceloní la seva evolució artística. Molts d’ells van ser acollits a la Sala Parés, la sala d’exposicions més antiga de Barcelona de la que tantes vegades hem parlat en aquest bloc, la qual es va convertir en un dels llocs privilegiats per apreciar què produïen els catalans instal.lats a París. Aquesta presentació de la novetat, en alguns casos fins i tot de manera exclusiva, va reforçar la vida i l’activitat de la galeria durant vàries dècades.

Per això està tenint lloc a la galeria una exposició de títol molt significatiu: “París a Parés” que pretén remarcar la importància de la Sala en la introducció de la modernitat pictòrica a Catalunya a través de les seves mostres i els seus artistes històrics més habituals, Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Isidre Nonell, Hermen Anglada i Camarasa, Ricard Opisso, Ismael Smith…

Es tracta doncs de tot un recorregut, el relat del qual es construeix amb una selecció de casos paradigmàtics: dels realistes i la pintura anecdotista, passant per l’art gairebé experiencial de la bohèmia de Montmartre, l’avantguarda d’entreguerres i el retorn a la figuració de caràcter tradicional.

L’exposició s’inicia amb un apartat de pintura realista, en el que es mostra l’obra de diversos pintors catalans dels que, com hem dit, van visitar París al segle XIX. També hi ha la part relativa a la bohèmia, possiblement la més atractiva,  centrada en els pintors que van passar per la capital francesa durant el període abans esmentat. Els seus quadres dels music-halls i els de la gent marginal, la vida nocturna parisenca…

El tercer apartat de la mostra està consagrat a la figuració catalana dels anys vint als cinquanta i, finalment, el darrer apartat està consagrat a una exposició realitzada a París el 1956, Onze peintres d’aujourd’hui, que va ser organitzada, com no, per la Parés.

París a Parés. À la recherche de la Ville Lumière és doncs un gran passeig per les connexions artístiques entre Barcelona i París. De fet, cobreix un període de gairebé tot un segle, amb materials heterogenis: de les obres dels pintors catalans sobre París fins a l’exposició a París de pintors de la Sala Parés, tot passant per obres d’artistes de la Sala Parés que van estar en estret contacte amb la pintura francesa, però que no són de temàtica parisenca.

Moltes vegades hem dit des d’aquest bloc que una visita al barceloní barri gòtic sempre mereix la pena, i visitar-lo amb l’objectiu d’assistir a les exposicions de la Parés és una més que justificada excusa, en aquest cas diríem que gairebé visita ineludible.

Fins al 5 de febrer.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: