PASSATGE MALLOFRÉ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El passatge Mallofré.

La discreta entrada pel carrer Major de Sarrià.

L’entrada per Clos de Sant Francesc.

El rètol és evident.

Vista des d’un altre angle de la zona descoberta.

S’hi demana l’intercessió de la Verge de Montserrat. 

 

No és la primera vegada que ens referim a llocs amagats amb encant de Barcelona.

La zona de Sarrià s’hi presta i aquí tenim un exemple: el passatge Mallofré.

Comunica dos carrers, el Major de Sarrià a l’alçada del número 75 i el Clos de Sant Francesc a l’alçada del número 22, i encara que el passatge és privat, es permès el pas de vianants, això sí, han de ser respectuosos i discrets quan el travessin.

L’espai té la seva història. A mitjan del segle XIX, el que aquí hi havia era un immoble que antigament havia sigut utilitzat com caserna i que en aquell moment servia de garatge a una empresa de transports. Els transportistes per muntar-se el negoci havien demanat un préstec a un forner, diners que no havien sigut retornats a la mort d’aquest, de manera que la família els va reclamar judicialment.

Com que els transportistes no van poder pagar, l’immoble va ser subhastat i comprat per Josep Mallofré i Trius, un ric home nascut a Sant Quintí de Mediona que era borsista i es dedicava també a la inversió immobiliària. De fet, Mallofré vivia a Sarrià i allí va morir el 1902 al número 30 del Carrer Major.

Mallofré va fer enderrocar el que hi havia i va aixecar entre 1866 i 1870 tres cases, una al carrer Major, una altra al Clos de Sant Francesc i una tercera a l’interior, de manera que formessin el passatge que serviria de drecera per comunicar els dos carrers. Així doncs, té tres trams, dos coberts sota edificis i un, el central, a l’aire lliure.

Molt més recentment, l’arquitecte Marià Messeguer (qui a més va ser president de l’Associació de Veïns de Sarrià) va arreglar el passatge que des de 1973, tot i ser privat, està obert als vianants que, com dèiem abans, han de ser respectuosos.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: