PASSATGE TUBELLA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Passatge Tubella.

Les cases disposes de petits jardins davanters.

Es un sorprenent passatge amb cases de colors.

Més exemples. 

Vista frontal.

Les reixes estan obertes permetent el pas de vianants.

 

No és aquesta la primera vegada que en aquest bloc ens referim a un passatge que desprèn un cert aroma anglès. En aquesta ocasió es tracta d’un situat al barri de Les Corts: El passatge Tubella, una petita via rodejada de cases amb façanes de colors i un petit jardí davanter.

El passatge es troba entre els carrers Novell i Evarist Arnús.

El promotor va ser el comerciant igualadí Joan Tubella Soler que va comprar el terreny a l’hereva del comte de Bell-lloc (aquests comtes tenen un carrer dedicat gairebé al costat) i l’arquitecte Antoni Pons es va ocupar el 1925 de dissenyar les vivendes.

Originàriament van ser vint-i-dues cases que estaven destinades a treballadors britànics que havien de venir a Barcelona reclamats pel sector tèxtil, però finalment mai van arribar i van acabar sent adquirides per treballadors locals de la fàbrica de cintes de seda Benet Campabadal que estava al costat (des del 2018 la fàbrica s’ha reconvertit en la biblioteca Montserrat Abelló).

La idea constructora inicial també va ser modificada perquè s’havien projectat cases de solament planta baixa, i al final es va afegir una planta duplicant així el número de vivendes.

Actualment en aqueden divuit que estan protegides com bé d’interès local.

En els any setanta es van construir dos blocs de pisos en els extrems del passatge que trenquen la uniformitat britànica que tenia.

El 1935 la fisonomia del passatge ja havia estat en perill perquè l’ajuntament havia projectat perllongar-lo fins al carrer Berlín per convertir-lo en carrer. Finalment el projecte no es va portar a terme. El canvi hagués suposat la supressió dels jardinets davanters.

Una curiositat: bona part dels actuals veïns son descendents dels primers habitants.

Encara que el passatge disposa d’unes reixes que el permetrien estar tancat, es troba obert per deixar pas als vianants, cosa que es d’agrair perquè d’aquesta manera es pot gaudir un racó que sembla d’un altre temps i lloc.

 

Un trosset britànic a Barcelona: el passatge Tubella.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: