PATRICIO PRON. MAÑANA TENDREMOS OTROS NOMBRES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Una parella viu a Madrid, ella és arquitecta, té por a fer projectes de futur i cerca alguna cosa etèria, que no sap ben bé que és. Ell és escriptor d’assaigs, porta quatre anys amb ella i no s’ha plantejat veure’s solter de nou.

Però la seva relació s’està enfonsant, i entre les escletxes que va deixant entren les amistats amb els seus consells i les seves vides, però la majoria de les vegades encara aporten més dubtes que no pas certituds. Es aquesta la generació Tinder, la d’unes persones que eliminen a d’altres amb el dit.

La ruptura d’una parella també ens parla del país al que pertanyen, del moment que es viu i de la idea de convivència. I la radiografia que en surt no és bona: pares que ho són per obligació, gent insatisfeta que intenta reinventar-se, tecnologies que penetren en tot incloent-hi la intimitat… Ella i Ell (així, en majúscules, sense noms propis) ja estan a tocar dels quaranta anys i comencen a habitar aquells nous espais possibles en paral.lel i amb una misteriosa enyorança que, pot ser, els torni a reunir.

Mañana tendremos otros nombres és l’ultima novel.la de Patricio Pron. En l’obra, l’autor es dedicar a fer la dissecció, contemplant amb detall però desapassionadament, d’uns grups socials compostos per gent gairebé anònima a la que ni tan sols els dona nom, solament inicials i que estan encapçalats per Ell i Ella, joves urbans de classe mitja. Com dèiem abans, la parella està patint una ruptura sentimental, un punt des del que Pron parteix per recrear la paradoxal incomunicació que vivim en mig de les més avançades telecomunicacions i ens suggerirà que el context de precarietat socioeconòmica, laboral i de valors en té molt a veure, mostrant-nos com acaba arrasant les relacions amoroses que en mig d’aquestes precarietats tendeixen a afeblir-se.

Des del començament, el llibre vol deixar testimoni d’un estrany segle XXI, confús, fins i tot en les relacions interpersonals que a vegades es converteixen en un producte més de consum a cop de clics. Acabar una relació per WhatsApp o conèixer els gusts i la vida interior del teu company gràcies a haver-li robat la contrasenya del mòbil es barregen amb imatges habituals de la quotidianitat de titulars sobre la postveritat i el tancament de les llibreries tradicionals perquè, això no és gratuït, l’enfonsament de la parella corre en aquesta història en paral.lel a l’enfonsament d’una cultura.

I per il.lustrar el que es narra, es filen una sèrie d’imatges socials que van des de matrimonis desfets que fingeixen felicitat en les festes d’aniversari fins a maternitats que més bé semblen un anunci publicitari, passant per parelles incapaces d’arribar a un mínim compromís.

El resultat és un interessant text sobre els temps actuals, sobre un grup social desencantat, un retrat d’un món canviant i en transició. Però, només faltaria, ens deixa també esperança de resistència sentimental quan Ell a qui per primera vegada veiem obrir-se per no tancar-se excessivament al món, dona un pas per assumir que “allò que diferencia l’amor del desig és que el primer coneix la renúncia i el segon, no”.

 

De Rosario, Argentina, és Patricio Pron, qui amb aquest text de ficció va guanyar el premi Alfaguara de novel.la del 2019.

El seu web és https://patriciopron.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: