PAUL McCARTNEY. HEY JUDE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Els Beatles van ser el grup que més discs va vendre al segle XX. Durant la dècada dels anys seixanta van revolucionar la música popular i la seva influència va anar més enllà en el temps encara que ells s’havien ja dissolt com a banda.

Una de les seves cançons més famoses i llargues és Hey Jude, una peça que van publicar l’any 1968. Va ser número 1 a diversos països i el disc més venut aquell any a Anglaterra, Estats Units, Austràlia i Canadà.

La seva gènesi va ser curiosa: John Lennon havia començat la seva relació amb Yoko Ono i s’estava divorciant de Cynthia Powell. Jules, el fill de Cynthia i John, estava molt afectat pel trencament dels seus pares i un dia que Paul McCartney va fer una visita al nen i la seva mare per interessar-se pel seu estat d’ànim, durant el camí se li va acudir la idea de fer aquesta cançó que pretenia transmetre coratge en moments complicats i el valor de saber-los manegar per sortir-se’n i afrontar els que ens pugui arribar d’una manera positiva.

El fet de que la cançó es tituli Hey Jude i no Hey Jules es deu a una qüestió purament musical: McCartney va considerar que sonava millor.

En la discografia, com autors apareixen John Lennon i Paul McCartney, però realment John no hi va intervenir més enllà pràcticament de donar el vist-i-plau. En puritat, la cançó s’ha d’adjudicar a Paul.

Però la interpretació que aquí veiem i escoltem, no correspon a la gravació original dels Beatles sinó a un enregistrament que es va fer l’any 1997 al Royal Albert Hall en un concert solidari amb l’objectiu de recaptar fons per l’illa caribenya de Montserrat que havia estat devastada per l’activitat volcànica. Segurament ens cridarà l’atenció el nom de l’illa: Cristòfol Colom la va batejar així el 1493 en record de la verge del monestir benedictí de Monistrol que a Catalunya coneixem bé.

En la interpretació de la peça van intervenir noms de luxe en la història del rock com, òbviament, Paul McCartney, així com Elton John, Sting, Eric Clapton, Carl Perkins, Mark Knopfler, Phil Collins…

La lletra de la cançó diu:

 

Hey, Jude, don’t make it bad
Take a sad song and make it better
Remember to let her into your heart
Then you can start to make it better

Hey, Jude, don’t be afraid
You were made to go out and get her
The minute you let her under your skin
Then you begin to make it better

And anytime you feel the pain
Hey, Jude, refrain
Don’t carry the world upon your shoulders

For well you know that it’s a fool
Who plays it cool
By making his world a little colder

Hey, Jude, don’t let me down
You have found her, now go and get her
Remember to let her into your heart
Then you can start to make it better

So let it out and let it in
Hey, Jude, begin
You’re waiting for someone to perform with
And don’t you know that is just you?
Hey, Jude, you’ll do
The movement you need is on your shoulder

Hey, Jude, don’t make it bad
Take a sad song and make it better
Remember to let her under your skin
Then you’ll begin to make it better
(Better, better, better, better, better…)

 

Ei, Jude, no ho facis malament, agafa una cançó trista i millora-la. Recorda deixar-la que t’arribi al cor i així podràs començar a millorar-la.

Ei, Jude, no tinguis por, vas ser fet per aconseguir-ho, en el moment en que la tinguis sota la teva pell podràs començar a millorar-la.

I cada vegada que sentis pena, ei Jude, refrena’t, no et posis el món sobre les espatlles

doncs saps bé que és un ximple el que toca molt bé però fa el seu món més fred.   

Ei, Jude, no em defraudis, l’has trobat, doncs ves a per ella. Recorda deixar-la que t’arribi al cor i així podràs començar a millorar-la.

Que surti i que entri, ei Jude, comença, estàs esperant algú amb qui interpretar-la, i no saps que ets precisament tu?. Ei Jude, ho faràs, el que necessites ja ho tens sobre les espatlles.

Ei, Jude, no ho facis malament, agafa una cançó trista i millora-la. Recorda que t’arribi sota la pell i ja podràs començar a millorar-la, millorar-la, millorar-la…“.

 

Paul McCartney està considerat un dels millors compositors de la història de la música, al nivell d’un Beethoven, per exemple, èpoques i estils al marge.

El seu web és https://www.paulmccartney.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: