PAUL WOLFF

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Joc d’ombra i llum a un carrer de Frankfurt.

Palerm, Itàlia.

A casa de l’àvia.

Pluja.

Dona encenent la cigarreta amb una espelma.

Estació del ferrocarril a Frankfurt.

Paisatge amb núvols.

 

Paul Wolff (1887 – 1951) va ser un fotògraf alemany pioner en el camp de la fotografia de 35 mm, allò que també s’anomena format Leica. Precisament, en reconeixement de ser un pioner en fotografia Leica, va rebre el 1936 la Leica número dos-cents mil de l’empresa Ernst Leitz, la societat que les fabrica (la paraula Leica és la contracció de Leitz + càmera).

Quan Paul tenia solament dotze anys ja estava entusiasmat fent fotos, però després de graduar-se a l’escola, va estudiar medicina completant la seva formació per aquesta professió a Strasburg, aleshores ciutat alemanya, el 1914. Va treballar com metge assistent i va ser cridat a files aquell mateix any.

Després de la primera guerra mundial va haver de deixar Strasburg -que el 1919 havia tornat a formar part de França- perquè no se’l permetia exercir com metge. Així que es va haver de mudar a Frankfurt.

Però allí no va fer de metge sinó que es va dedicar definitivament al seu hobby: la càmera. Al principi va treballar per una companyia cinematogràfica com operador de càmera però al poc temps es faria freelance canviant les imatges en moviment per la fotografia, i el 1924 va cofundar l’empresa d’èxit -va arribar a tenir vint treballadors- Wolff & Tritchler amb el seu soci Alfred Tritchler.

Wolff captava paisatges, natures mortes, carrers, feia retrats… no hi havia limitació de temes, i també va publicar una trentena de llibres de fotografia.

Precisament, una important part de la seva producció fotogràfica la coneixem gràcies a aquests llibres perquè el seu arxiu fotogràfic va quedar reduït a cendres quan una bomba va caure a sobre de casa seva el 1944, en plena segona guerra mundial.

El bombardeig no va ferir aquest home que va viure dues guerres, però sí es va perdre per sempre una bona part del seu treball.

 

El Dr. Paul Wolff (també se li diu així per la seva titulació mèdica) va acabar sent un important fotògraf, un dels primers en adoptar com eina de treball la Leica.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: