PAULA MODERSOHN-BECKER. AUTORETRAT EN EL SEU SISÈ ANIVERSARI DE NOCES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Paula Modersohn-Becker. Autoretrat en el seu sisè aniversari de noces.

Primer pla.

De manera gairebé imperceptible el quadre està signat com P. Becker.

 

Paula Becker (1876 – 1907), coneguda artísticament com Paula Modersohn-Becker, va ser una pintora pionera del moviment expressionista al seu país, Alemanya.

Nascuda a Dresden, es va dedicar a l’estudi de la pintura, i a la petita localitat de Worpswede, prop de Bremen, es va unir a un grup d’artistes independents que buscaven el retorn a la natura i als valors de la gent senzilla del camp. Va ser allí que es va casar amb el paisatgista Otto Modersohn.

El seu estil era original i bevia de diverses influències doncs presenta aspectes que barregen el postimpressionisme, l’art japonès i el renaixement alemany. La força expressiva de la seva obra resumeix alguns dels principals elements de l’art de la seva època.

El quadre que veiem a l’encapçalament es titula Autoretrat en el seu sisè aniversari de noces. El va pintar a Paris el 1906.

En ell, Modersohn-Becker es representa embarassada quan en realitat ni ho estava ni en aquell moment desitjava estar-ho doncs aquell mateix any havia demanat el divorci al seu marit (com dèiem, l’obra la va realitzar a Paris on vivia sola, el seu marit continuava a Worpswede). I si ens fixem molt perquè és gairebé imperceptible, a la part inferior dreta del quadre, el signa com P. Becker, és a dir, el nom de soltera.

Així, quina és la raó de que es retratés esperant un fill? Doncs s’ha d’entendre com una metàfora per com se sentia com l’artista jove que era: fecunda i capaç, lluny de les obligacions matrimonials, de crear i pintar lliurement, tal com desitjava, sense limitacions. Per això, la vida que està a punt de donar a llum no és la d’un nen sinó la seva maduresa, la seva independència i el seu jo artístic.

En el quadre la veiem amb els seus ulls a l’alçada dels nostres, mirant-nos directament amb un discret somriure, en una expressió que denota confiança en ella mateixa. Amb les mans sembla protegir el seu embaràs, questa nova vida que vol construir-se a la seva mida.

Desgraciadament, aquesta nova vida dedicada totalment a l’art no s’acabaria produint perquè avançat aquell any va decidir tornar amb el seu marit i va quedar embarassada de debò, però pocs dies després de tenir un part complicat, Paula moriria. Solament tenia trenta-un anys.

Però el pas dels anys l’ha situat en un lloc privilegiat en la història de la pintura de començaments del segle XX fins al punt que el 2016 es va estrenar una pel·lícula sobre la seva vida.

Contemporània de Picasso, Gauguin, Matisse, Munch… era una estudiosa incansable i va cuidar tant el seu estil i inspiració com les amistats com el pintor Heinrich Vogeler i el poeta Rainer Maria Rilke, potser dels pocs que la van reconèixer com una persona fidel a ella mateixa, que tenia una gran maduresa artística i fortalesa davant els prejudicis que va haver de patir per ser dona en una disciplina considerada d’homes.

 

Paula Becker, coneguda artísticament com Paula Modersohn-Becker.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: