PESSEBRES PUIG

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’entrada de la tenda des de dins.

I a la tenda trobem un assortiment impressionant de peces.

Les prestatgeries son plenes a vessar.

I ha tot tipus de pessebres, alguns amb llum i agua.

Aquí en tenim un altre amb llum.

Aquí és l’aigua la que mana.

Podem afegir tots el complements i personatges que vulguem.

Els reis que no faltin.

 

Al número 127 del carrer Comte Borrell ens trobem amb l’única botiga especialitzada en pessebres que queda a Barcelona. Fa més de 80 anys que és un referent en el sector: Pessebres Puig.

El titular del negoci és Francesc Puig i el local on es troba la tenda el va adquirir el seu pare qui de jove havia guanyat diversos premis com pessebrista. En efecte, Josep Puig era tot un expert construint casetes de cartró, molins i portals.

El negoci es va ampliar amb una fàbrica a Sant Esteve Sesrovires, portat per la tercera generació, i d’on prové el gènere que omple totes les interessants prestatgeries, així com moltes de les parades de la fira de Santa Llúcia, incloses les seves, esclar.

La tenda ha estat capaç de superar la crisi, la pèrdua de tradicions i la competència asiàtica, i aquí continua, venent pessebres des del 1933.

I no és ninguna broma: maneguen el 70% del negoci de pessebres de tot l’estat i son proveïdors de tot el món, especialment d’Alemanya i Itàlia.

La tenda, per raons de temporada, solament està oberta des de començament de novembre fins a Nadal, però el gruix de la venda no la fan al local sinó a les casetes de la Fira de Sant Llúcia.

Entrar a la tenda es com capbussar-se en un altre món: cases que treuen fum, dimonis, caganers, figures que algunes es belluguen soles i centenars de reis, pastors i nensjesús en miniatura amuntegats junt amb molts altres detalls per acabar d’ambientar el Naixement.

Les prestatgeries que omplen de dalt a baix aquesta botiga estan plenes de tot allò necessari per fer un pessebre, inclús un senyor pessebre: des dels tradicionals portals fins a les darreres propostes en naixements, pessebres amb efectes d’aigua i foc i també haimes. Un altre dels seus punts forts són els complements: tenen un extens assortiment que permet personalitzar fins i tot l’hort del pessebre: pastanagues, tomàquets, plàtans o carxofes.

“Qui potser volia un pessebre molt sofisticat, ara s’acontenta amb una construcció barata i senzilla”, diu Francesc Puig. Ell, naturalment, s’ha adaptat a les necessitats de la gent i compta amb tot: que volem un pont? Doncs n’hi ha de sis mides.

El menjador, la sala d’estar, el rebedor… Les famílies fan lloc on sigui per posar, com a mínim, les peces principals. A la tenda expliquen que el millor lloc on fer-lo és “en un espai fàcil d’accedir-hi, que tingui una bona llum i que permeti posar un bon fons”. Ara bé, això ja depèn del que cadascú pugui disposar a casa seva, així que es fa el que es pot. Però el més important és que el pessebre tingui el naixement: la marededéu, sant Josep, el nen Jesús, el bou, la mula i l’àngel anunciador. Si volem i podem ampliar, els següents elements a incorporar-hi són els reis i el riu que permet afegir el pescador, la rentadora, etc. Això vesteix molt el pessebre.

Així doncs, ja sigui petit, gros, de plàstic, de fang o de resina, el pessebre continua viu en moltes llars i representa una oportunitat per agrupar la família i donar corda a la nostra creativitat, ja que cada pessebre reflecteix els costums familiars.

Així que ha sabem, Pessebres Puig és com un edèn que només obre dos mesos l’any. Aprofitem que és l’època.

 

Francesc Puig, l’ànima del negoci.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: