PHILIP ROTH. NEMESI

Portada del llibre.

Fotografia de l’escriptor de New Jersey.

Philip Roth és un dels grans de la novel.la nordamericana. Amb la seva última obra Nèmesi (traduida al català per Xavier Pàmies) confirma una vegada més aquesta condició.

El llibre ens parla de la resposabilitat moral i el sentiment de culpa a través d’un jove atleta, Bucky Cantor, que no s’ha pogut allistar a l’exèrcit per problemes de visió i a l’estiu de 1944, en plena guerra, fa de professor de softball en un centre de Newart. De sobte es declara una epidèmia de polio i els nens a cura d’en Castor van caient. Mentres, la seva núvia Marcia que treballa de monitora en un centre d’Indian Hill l’insta a marxar del lloc de l’epidèmia  i a acceptar una plaça de monitor aquatic que ha quedat lliure; així, a més, estaran junts. Encara que Bucky dubta per remordiments, acaba acceptant pero finalment resulta ser una mala elecció doncs els remordiments van en augment: ja no havia pogut anar a la guerra amb els seus amics i ara a més ha abandonat els nens que tenia sota la seva custòdia. Al final ell mateix és abatut per la plaga, circumstància que accepta convençut que la mereix com a càstig (els problemes de conciència son uns dels temes predilectes d’en Roth).

La història es explicada per un narrador que no apareix fins a la pàgina 86 (perquè la tragedia d’un heroi, encara que sigui modest, no es pot explicar en primera persona). Aquest narrador és un dels alumnes que van agafar la polio i que va sobreviure, es va doctorar en medicina i trenta anys desprès es troba amb el que queda d’en Castor qui li acaba confiant els motius del seu sotmetiment, per dignitat moral, al que el destí ha fet d’ell.

Aquesta és una història dura, narrativament vigorosa, intensa i precisa, elements que configuren una excel.lent obra sobre l’excès de resposabilitat i de culpa.

Per saber més de la novel.la: http://www.randomhousemondadori.es/me_gusta_leer/Libros/N/Nemesis-ES2/Nemesis

Per saber més d’aquest multipremiat escriptor: http://es.wikipedia.org/wiki/Philip_Roth

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: