PICASSO i LES JOIES DE L’ARTISTA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Françoise Gilot amb una joia de Picasso al coll.

Picasso examinant un collaret.

Jacqueline Roque, segona esposa de Picasso, amb un collaret de ceràmica fet pel seu marit.

Braçalet amb Dora Maar com faune, i el minotaure.

Collaret-mussol.

 

Al Museu Picasso està tenint lloc aquests dies una exposició en la que se’ns mostra la faceta menys coneguda de l’artista: la joieria.

En efecte, de Pablo Picasso coneixem bé la seva obra pictòrica i fins i tot la seva producció d’escultura i ceràmica, encara que sigui menys popular, però en canvi es coneix poc la seva vinculació amb la joieria.

Algunes obres -anells, medallons, penjolls, agulles de pit…- van formar part de la col·lecció privada de Dora Maar (companya de Picasso durant alguns anys) fins la seva mort, quan van ser subhastades i es van donar a conèixer al públic. Doncs ara el Museu se centra per primera vegada en aquesta part de la seva producció artística.

Hem de posar en valor la joia d’un artista que no és la miniatura d’una obra, és una obra en miniatura. Fins i tot s’afirma que és en la joia on el seu art i la seva vida s’entrellacen i s’uneixen.

A més, com que la peça es pot portar al voltant del coll o al pit, a les orelles, al canell o als dits, sobre la roba o sobre la pell, l’art de l’artista entra en l’esfera més íntima: el seu treball queda imprès en el cos d’un altre.

Quan Picasso estampava els medallons de terra cuita i els regalava a les persones del seu entorn, estava entrant en les seves vides. Els còdols gravats són escultures i també joies; els penjolls de plata són obres d’art i, també, ornaments. Es a dir, que conformen una mena de laboratori de formes artístiques, un camp de possibilitats pels creadors que apliquen a les seves joies la pràctica i el llenguatge de la seva escultura

I a més de les obres de Picasso, a l’exposició es poden veure peces de joieria creades per artistes com Juli González, Lucio Fontana, Louise Bourgeois, Man Ray, Salvador Dalí, Magritte, Calder i Giacometti, entre d’altres.

Com es veu, són molts els artistes que fan de la joia una part de la seva obra, un fragment de la seva creació. Es, evidentment el cas de Picasso, que en elles projectava una síntesi de la seva obra on reprenia aquelles temàtiques que l’interessaven.

Una molt bona ocasió per aprofundir en el coneixement de l’obra d’aquest artista.

Fins al 26 de setembre.

En aquest vídeo, en tenim més detalls:

 

El Museu Picasso, on està tenint lloc l’exposició.

El seu web és http://www.museupicasso.bcn.cat/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: