PIETRO TENERANI. VENUS i CUPIDO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Venus i Cupido, de Pietro Tenerani.

Vista lateral.

Vista lateral de mare i fill.

 

Avui parlem d’un dels més reputats escultors italians del segle XIX: Pietro Tenerani.

La seva obra mostra l’influència de Thorvaldsen i Canova conjuminant l’estil de la bellesa acadèmica i la del model natural.

Això va contribuir a l’èxit enorme que va obtenir a Europa i Amèrica (és seu el monument a Bolívar de Caracas, i a Mèxic es conserven un Faune i una Psiquis desmaiada). A Itàlia i altres països europeus són nombrosos els seus monuments i les seves escultures com, per exemple, la tomba del papa Pius VIII a Sant Pere de Roma.

Una mostra del prestigi que va obtenir van ser els seus nomenaments: va ser admès com professor a l’Acadèmia de San Luca i també va ser cridat per exercir de professor a l’Acadèmia de Belles Arts de París.

Com exemple del seu estil escultòric veiem aquesta curiosa representació de Cupido traient una espina a Venus, que va fer l’any 1840.

Es tracta d’un nu de Venus, la deessa de la bellesa i l’amor, que descansa sobre una pedra i està recolzada en un coixí, mentre que el seu fill, l’alat Cupido (jove déu de l’amor) està traient una espina del peu de la seva mare.

Tant els personatges com la composició denoten la influencia neoclàssica en Tenerani però el que marca un fet diferencial és el tema: no es tracta d’una solemne representació dels déus sinó d’una escena aparentment intranscendent com aquesta. Es una manera de representar-los que els fa més propers als humans.

Qui vulgui veure l’original de l’escultura haurà de viatjar fins a Sant Petersburg doncs es troba exposada al Museu Ermitage de la ciutat russa.

Per veure el quadre a pantalla completa cliqueu aquí.

 

Pietro Tenerani va ser un reputat escultor dels segle XIX: president de l’Acadèmia San Luca, president dels Museus del Capitoli i director dels Museus del Vaticà.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: