PIGMALIÓ i GALATEA, PER ETIENNE-MAURICE FALCONET

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Pigmalió i Galatea, per Falconet.

Vista lateral.

Vista posterior.

Vista lateral.

 

Etienne-Maurice Falconet va ser un dels més importants escultors francesos del segle XVIII i més concretament, de l’estil rococó.

I això que va néixer en una família pobra de París. Va començar com aprenent de fuster i feia algunes petites figures de fusta durant el seu temps lliure. Les figures li sortien tan bé que van cridar l’atenció de l’escultor Lemoyne que el va convertir en alumne seu a la vista de les seves bones aptituds.

Sota les directrius del mestre, Falconet va tenir la possibilitat de desenvolupar molt millor la seva capacitat escultòrica i va acabar atraient l’atenció d’un altre personatge famós de l’època: la marquesa de Pompadour que va voler ser la seva mecenes.

Continuant amb el seu ascens, al 1757 el van nomenar director del taller escultòric de la Manufactura Reial de Porcellana, a Sèvres. I en aquest lloc va continuar fins que va ser invitat a Rússia per Caterina la Gran al 1766. Això ens dóna la mida del seu prestigi. Allà, a Sant Petersburg va estar vivint durant dotze anys.

De tornada a París es va convertir en el director de l’Acadèmia de Belles Arts, tasca que va compaginar amb la realització de nombroses obres.

Una d’elles va ser Pigmalió i Galatea. Realitzada el 1763, es basa en el tema mitològic explicat pel poeta Ovidi a Les metamorfosis: l’escultor Pigmalió havia decidit no casar-se perquè no li agradaven el costums que trobava llibertins de les dones d’Amatonte, l’illa mediterrània on residia.

Un dia va esculpir l’estàtua d’una noia que la va trobar tan bella que es va enamorar. L’estàtua era Galatea.

El grup escultòric de Falconet representa el moment en el que l’artista queda enamorat de Galatea i aquesta pren vida com conseqüència de la intervenció de l’Amor, el jove déu enviat per Venus.

L’obra va ser exposada al Saló d’aquell mateix any i va ser molt admirada, fins i tot per personatges com l’escriptor Diderot amb qui va col.laborar a l’Enciclopèdia.

L’escultura es pot visitar el Museu del Louvre de Paris.

 

Aquí veiem a Etienne-Maurice Falconet de jove. Arribaria a ser un dels més importants escultors rococó francesos del segle XVIII.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: