PILAR AYMERICH i MANEL ARMENGOL AL MUSEU PALAU SOLTERRA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Pilar Aymerich. Mobilització feminista davant els jutjats de Barcelona.

Manel Armengol. Mobilització feminista davant els jutjats de Barcelona.

Pilar Aymerich. Manifestació contra la violació de dones. 1977.

Manel Armengol. Pintada contra la violació d’una dona.

Pilar Aymerich. Ovidi Montllor.

Manel Armengol. Ovidi Montllor.

Pilar Aymerich. Dormitori de la presó de dones de la Trinitat. 1978.

Manel Armengol. Repressió durant una manifestació demanant llibertat, amnistia i estatut d’autonomia. 1976.

 

Al Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí, de la Fundació Vila Casas, està tenint lloc una interessant i curiosa exposició titulada Interseccions que reuneix obra de dos notables fotògrafs: Pilar Aymerich i Manel Armengol.

Durant la dècada dels anys setanta (aquells anys que van veure la mort de Franco i una explosió de reivindicacions i denúncies) ambdós fotògrafs, cadascú des d’un lloc i una òptica diferents, van sortir al carrer amb la voluntat de captar els moments històrics que s’esdevenien a la ciutat de Barcelona: les manifestacions en contra de la llei de l’adulteri, la diada del 1976, les vagues dels treballadors exigint millores en les condicions laborals i una llarga sèrie de moments convulsos que sacsejaven una societat revoltada després d’anys de dictadura.

Per exemple, el 12 de novembre del 1976 és una data marcada en vermell en la lluita feminista. Aquell dia centenars de dones es van plantar davant del Palau de Justícia de Barcelona sota el crit de “Jo també soc adúltera” per protestar contra una ordre judicial que obligava María Ángeles Muñoz a entregar la seva filla de sis anys als avis paterns. La decisió del jutge es basava en l’article 449 del Codi Civil que condemnava el delicte d’adulteri, però de manera desigual: mentre que als homes només se’ls podia sancionar en cas de mantenir les relacions extramatrimonials dins el domicili familiar, a la dona se la podia condemnar amb fins a sis anys de presó per qualsevol infidelitat. Però aquí el marit havia abandonat Muñoz feia quatre anys.

A més de les protestes feministes, els dos també van immortalitzar les manifestacions del febrer del 76 per reclamar “Llibertat, amnistia i Estatut d’Autonomia”. Va ser en aquest context que Armengol va signar una de les imatges més icòniques de la seva trajectòria: la d’un grup de guàrdies civils pegant amb les porres a diversos manifestants estesos a terra, que no es va poder publicar a Espanya però sí a mitjans com el New York Times.

I no podem passar per alt els dos retrats diferenciats d’Ovidi Montllor que demostren la importància de la mirada de l’autor: així, el d’Armengol només deixa intuir les seves faccions gràcies a un joc de llums i ombres que amaguen el seu rostre, i Aymerich, en canvi, el mostra com una fera ferotge perquè deia que quan Montllor pujava a l’escenari era com un drac traient fum pel nas, i això és exactament el que va retratar.

Armengol i Aymerich eren dos dels pocs fotoperiodistes que hi havia en aquells temps en els quals s’havia de córrer fins al laboratori per revelar les imatges manualment, abans de poder-les publicar. Als 70, ella feia fotos per a dues de les plomes més rellevants de l’època: Manel Vàzquez-Montalbán i Montserrat Roig. Ell primer treballava a Telexprés i, quan va sortir la revista Interviú, hi va començar a col·laborar.

En aquesta exposició, que aplega més de 40 fotografies, s’hi posa de manifest que Aymerich i Armengol eren al mateix lloc, documentaven els mateixos moments i en alguna ocasió, fins i tot, escollien els mateixos protagonistes per les seves fotografies. Anys més tard, amb l’extensa producció de tots dos damunt la taula, s’hi han trobat connexions entre fotografies (algunes molt evidents i d’altres, no tant) i han tornat a dialogar uns personatges que lluitaven per aconseguir un país més lliure i menys encotillat.

Fins al 21 de novembre.

El web de la Fundació Vila Casas és https://www.fundaciovilacasas.com/ca

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: