PINTURA: EL JOVE ENTRE LA VIRTUD I EL VICI, PER PAOLO VERONÈS

Veronès. El jove entre la Virtud i el Vici.

Primer pla de la virtud.

Primer pla del vici.

El Veronès és com es va conèixer a Paolo Caliari, un dels grans pintors de l’escola veneciana del segle XVI.  El nom li ve perquè va néixer i viure a Verona.

Sobre la pintura de Veronès van influir artistes de la importància de Tintoretto i Tiziano. Junt a aquest últim, a Veronès se’l considera creador d’aquell estil tan característic de la Venècia de l’època dominat per la sumptuositat i el color, ric però no cridaner.

Un element habitual en l’obra de Veronès son les enormes mides de les seves realitzacions.

La pintura que comentem avui d’aquest mestre del manierisme venecià és la titulada El jove entre la Virtud i el Vici.

Realitzat el 1581, el quadre té una clara intenció moral en mostrar els dos camins que s’ofereixen a l’home des que és un nen: el vici o la virtud.

El vici adopta l’aparença d’una cortesana veneciana: cabell ros, generós escot i exhibició de joies i turmells, mentre la virtud apareix coronada de llorer que és el seu símbol des de  l’Antiguitat sense ornaments i amb roba llarga que tapen gairebé totalment la seva anatomia.

El nen del quadre és el fill de l’home que va encarregar l’obra, el Sr. Sanuto, membre d’una rica família. I el va encarregar per advertir al seu fill, d’aquesta manera tan peculiar, dels perills que l’esperaven en traspassar el llindar de la seva imminent pubertat.

Veronès es va basar per aquesta obra en una antiga història recollida per l’historiador grec Xenofont en la que es narra l’aparició davant del jove Hèrcules de dues dones: una provocativament vestida que li ofereix els plaers mundans -i que li oculta un final tràgic- i una altra severament vestida que li mostra un camí ple de dificultats però que al final li permetrà trobar la virtud i gaudir del favor dels deus. D’aquí que Veronès escollís una escenografia clarament clàssica com es veu en l’estàtua i les columnes representades.

La utilització de la llum i el color demostren que veronès era un membre destacat de l’Escola veneciana, com els esmentats Tintoretto i Tiziano. La seva mestria a l’hora d’il.luminar allò que li interessa destacar fan de la seva obra una de les més atractives del Cinquecento.

Per veure l’original del quadre us haureu de desplaçar a Madrid doncs es troba exposat el Museo del Prado.

File:Paolo Veronese, avtoportret.jpg

Autoretrat de Veronès.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: