PINTURA: FERNAND PELEZ. eL PETIT CAPTAIRE

El petit captaire, de Fernand Pelez.

Primer pla del nen.

Avui parlem d’un pintor parisenc que va començar dins l’estil academicista i va acabar en el corrent naturalista: Fernand Pelez (1848-1913).

Fernand estava vinculat familiarment a un munt de gent artista. Era fill d’un il.lustrador (Raymond Pelez), nebot d’un pintor (Fernand Pelez de Cordova) i germà del pintor Raymond Pelez conegut com Chalumeau.

No és d’estranyar doncs que s’iniciés en la pintura molt jove pressionat pel seu parre. Va anar a estudiar art a l’Escole nationale supérieur des beaux arts de París.

Amb el temps va ser nomenat professor de disseny en una vella escola de la capital francesa.

Va debutar al Saló de París del 1866. D’aquesta època son unes pintures de tall historicista.

Però a partir de 1880 cau sota la influència del pintor naturalista Jules Bastien Lepage i desenvolupa la representació de fets històrics per després dedicar-se a la representació de les classes populars i llençar-se a una reflexió sobre la condició humana.

En aquesta última línia trobem tot un seguit de pintures sobre nens captaires que es poden inscriure en una estètica que es considera heretada de Murillo.

Pelez coneixia bé la vida dels barris i dels afores de la ciutat, i la misèria que es podia trobar en aquelles zones. Per això sabia de l’angoixa dels que no tenien un tros de pa que portar-se a la boca.

Es el cas de El petit captaire que encapçala aquesta ressenya. El va exhibir al Saló de París del 1886. El jovenet del quadre va ser pintat davant la porta del taller de l’artista i testimonia el talent que Pelez tenia per constatar la realitat de la misèria prenent com model un noi del carrer. Li va estilitzar la silueta i va afegir els colors adequats per amplificar la impressió de pobresa i d’indigència.

Testimoni del seu temps, Pelez va donar prova d’una creativitat que tot i el temps que ha passat encara té la capacitat de commoure l’espectador d’avui.

Aquest quadre no es pot visitar ara per ara a ningun museu perquè pertany a una col.lecció particular.

Fernand Pelez, conegut com el pintor dels pobres.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: