PINTURA: GOYA. MAJAS AL BALCÓ

Majas al balcó, de Francisco de Goya.

Primer pla de les majas.

Francisco de Goya, el geni de Fuendetodos, Zaragoza, va suposar per la història de l’art el començament de la pintura contemporània. Al mateix temps, va ser un precursor de les pintures d’avantguarda del segle XX.

Avui ens fixem en un quadre que va realitzar l’any 1812: Majas al balcó.

Els assumptes de gènere van tornar a ocupar les obres de Goya durant la Guerra de la Independència degut a que li van baixar els encàrrecs.

Entre aquestes pintures sobresurt l’obra esmentada en la que dues joves, elegantment vestides, es mostren a un balcó per oferir els seus encants a la clientela. Rere d’elles apareixen dos homes coberts que les “protegeixen”. Son dos proxenetes.

El tema de la prostitució va ser freqüentat per Goya en els seus Capritxos degut al desig de crítica de la societat  il.lustrada que es reflecteix en aquests gravats i en bona part dels seus quadres.

Goya organitza la perspectiva a través d’una successió de plans paral.lels en profunditat, tancant l’escena amb un fons neutre sobre el que es retallen els homes coberts, i sobre aquests es col.loquen les majas.

L’artista vol que les dues noies resultin atractives per l’espectador representant-les amb uns rostres agradables i vestint-les de manera elegant amb mantellines.

Goya juga amb els contrasts cromàtics en emprar negres, blancs i daurats aplicats amb una pinzellada que es veu ràpida, no preocupant-se en excés pels detalls però si, en canvi, recreant-se en elements com les teles de les noies que sí son degudament ressaltades. Es el cas de la seda dels vestits o les puntes de les mantellines.

Ara per ara aquesta pintura no és visible a ningun museu perquè pertany a una col.lecció privada, així que si volem contemplar-la, no en directe però si amb més detall, ens haurem de conformar veient-la a pantalla completa clicant aquí.

Així es va autoretratar Goya als trenta-set anys, un període de la seva vida en el que residia a Madrid i es va introduir en els cercles aristocràtics. De fet ja era el retratista de moda de les classes acabalades madrilenyes.

Fer saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: