PINTURA: Harrington Mann. EL CONTE DE FADES

Harrington Mann ‘The Fairy Tale’, 1902

En aquest bloc hem parlat de diversos pintors anglesos. Avui ho fem d’un escocès: Harrington Mann (1864-1937).

Va destacar com retratista i també com pintor decoratiu. Va ser membre del moviment The Glasgow Boys influenciat per l’art japonès i pel realisme francès.

Es va dedicar a la pintura per influències familiars. No per part del seu pare que era un professional de la comptabilitat sinó més bé per la seva mare, Mary Newton, que era novel.lista i també pel seu avi John Mann que també va ser pintor.

Va començar el estudis a l’Escola d’Art de la seva ciutat, Glasgow. Després es traslladaria a Londres per cursar estudis a l’Escola de Belles Arts Slade. Fins i tot viatjaria fins a Paris per assistir a L’Academie Julian.

Les seves primeres obres pictòriques eren principalment sobre la comunitat de pescadors de Yorkshire i s’acabaria fent un nom al final dels anys noranta del segle XIX com retratista.

Tenia un alt sentit del color i del disseny per decorar parets interiors i útils de vidre com els gots, de manera que va ser contractat per importants empreses i fins i tot va dissenyar la vidrieria d’un finestral de l’església de Sant Bartomeu a Barbon, al comtat de Cumbria.

Amb el nou segle, el 1900 es va mudar a Londres. A la capital anglesa es va fer famós realitzant retrats especialment de nens, incloent-hi membres de la familia reial britànica. No és estrany que fos un dels fundadors de la Societat Nacional de Retrats.

També va obrir un estudi a Nova York -ciutat on va passar els últims anys de la seva vida- on les seves pintures es van fer molt populars.

La seva habilitat per retratar queda palesa en el quadre de l’encapçalament, titulat El conte de fades (1902), una de les seves pintures més famoses, on representa la seva pròpia dona amb dos de les tres filles que va tenir.

Hi destaca l’aplicació del color, no tallant-se a l’hora d’utilitzar alguns dels primaris, així com l’ambient íntim i relaxat que reflecteix on la mare està llegint un conte de fades a les filles que escolten atentament. Una d’elles, Cathleen que apareix de cara, també seria pintora i acabaria emparentant-se amb la noblesa en casar-se amb el Marquès de  Queensbury.

Tal com va dir en aquella època la revista The Century Magazine, aquesta pintura té un encant desenfadat i un toc de jove romanticisme.

Qui vulgui veure l’original de l’obra haurà de viatjar fins a Londres doncs es troba exposada a la Tate.

Aquest vídeo ens permet veure un recull de les obres de l’artista:

Harrington Mann 1864-1937.jpg

Així era el pintor escocès Harrington Mann.

2 comentaris

    tvp says:

    He quedat impresionada, de fet, no he pogut tancar la boca el temps que ha durat el video.

    Jordi Rivera says:

    Es un bonic vídeo, no sols per les pintures de Mann, també la musica de William Jackson hi juga el seu paper.

    Gràcies per seguir el bloc.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: