• Home
  • /
  • Pintura
  • /
  • Prinet
  • /
  • PINTURA: LA SONATA A KREUTZER, DE RENÉ FRANÇOIS XAVIER PRINET

PINTURA: LA SONATA A KREUTZER, DE RENÉ FRANÇOIS XAVIER PRINET

Avui parlem d’un pintor francès poc conegut però que paradoxalment té una obra que va ser la imatge d’una campanya publicitaria: es tracta de René François Xavier Prinet (1861 – 1946).

L’obra a la que ens referíem és la titulada La sonata a Kreutzer.

Es l’última baula d’una cadena d’obres d’igual títol però de diferents camps artístics.

La primera és una composició musical per violí i piano de Beethoven que el compositor va dedicar al violista Rodolphe Kreutzer.

La segona és la novel.la de Leon Tolstoi que va ser censurada per les autoritats russes en la que es notava la gelosia que l’escriptor sentia per l’amistat i admiració que la seva dona Sofia Behrs sentia pel compositor Serguei Taneyev. El llibre parla de que durant un viatge en tren, Pózdnyshev (que vindria a ser l’alter ego literari de Tolstoi) escolta una conversa que uns passatgers mantenen a prop d’ell en la que tractaven temes com l’amor, el matrimoni i el divorci. Una dona defensa que el matrimoni no havia de ser organitzat prèviament tal com era habitual en aquells temps, sinó que havia de basar-se en un amor real. Davant d’això Pózdnyshev es preguntava: “què és l’amor?” i senyalava que si s’entén per amor una preferència (sigui quina sigui la causa) per una persona, sovint és passatger. El protagonista pensa que el matrimoni és un conveni que estableix que dues persones han de romandre juntes fins la mort, però sosté que l’amor inicial pot acabar convertint-se fins i tot amb odi.

Després de que Pózdnyshev conegués a la seva esposa i es casés amb ella, els alts i baixos es succeïen: els períodes d’amor desenfrenat i els de disputes domèstiques s’anaven alternant. Després d’uns anys, la seva dona que era pianista, va començar a veure’s amb un violinista amb el que sovint interpretava la Sonata a Kreutzer. Intentant reprimir la gelosia i furia que sentia per aquesta situació, Pózdnyshev decideix anar-se’n de viatge per canviar d’ambient, però quan torna troba a la seva dona i al violista junts i acaba explotant la seva ira i provoca un drama.

Aquesta va ser doncs la història que va inspirar la tercera versió, la pictòrica, amb el quadre que Prinet va fer l’any 1901 que veiem a l’encapçalament de la ressenya.

Mostra una apassionat petó entre la pianista i el violinista. Aquest últim l’estira de la cadira on era sentada tocant i l’aproxima amb la mà dreta enfonsant els dits en el vestit mentre ella encara frega amb els dits les tecles del piano. La il.luminació suau i de tons verdosos per l’efecte del petit llum sobre el piano crea diverses ombres mentre els tons semblen anar dissolvent-se als extrems del quadre.

La pintura va ser exposada al Saló de París d’aquell mateix any i exactament quaranta anys després, el 1941, va ser escollida per l’empresa de perfums Dana per la campanya de màrqueting de Tabu, una nova fragància que havien creat poc abans. En una sèrie d’anuncis àmpliament publicats durant dècades en revistes de moda i diaris, apareixia aquest quadre penjat a la paret al costat de models elegantment vestides per personificar un perfum “prohibit”. D’altres anuncis il.lustraven la pintura amb aquesta frase: “quan vulguis que el que està passant¨, continuï passant”.  D’aquesta manera és com la fragancia es va associar amb la sensual imatge de Prinet i la companya publicitària va ser ser tan llargament popular que s’ha dit que aquesta és la representació del petó més llarg de la història de la publicitat.

Com que no és possible veure el quadre a ningun museu perquè pertany a una col.lecció privada, ens haurem de conformar veient-lo a pantalla completa clicant aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: