PINTURA: LEONARDO DA VINCI. gINEBRA DE BENCI

Resultado de imagen de Ginevra de’ Benci imagenes

Ginebra de Benci, per Leonardo da Vinci.

welovepaintings:
“ Leonardo da Vinci (Italian, 1452-1519)
Ginevra de’Benci (Detail)
ca. 1474-78
Oil on panel
___
Ginevra de’ Benci was one of the most gifted intellectuals of her time. Historians generally consider the portrait was commissioned to...

Detall del quadre.

Resultado de imagen de Ginevra de’ Benci imagenes

Detall de la boca.

Un dels artistes que millor van encarnar les virtuts dels homes renaixentistes va ser Leonardo da Vinci. Certament era molt polifacètic: artista, anatomista, escriptor, científic, arquitecte, botànic, enginyer, filòsof, escultor, músic, urbanista, inventor i poeta.

Conegut és que va fer nombrosos retrats, alguns d’ells autèntiques icones del món de l’art.

Leonardo pintava les dones amb una delicadesa i profunditat notables, i un dels molts retrats que va fer és el que tenim a l’encapçalament: Ginebra de Benci, inconfusible perquè rere la noia hi ha un ginebre. El quadre va ser realitzar cap al 1475.

Ginebra era una dama de l’aristocràcia florentina i era admirada per la seva reconeguda intel.ligència, de fet, passava per ser una de les més dotades intel.lectuals del seu temps.

El retrat va ser encarregat a Leonardo per celebrar el matrimoni que ella anava a contraure amb Luigi Niccolini. En aquell moment, Ginebra tenia disset anys i Luigi li doblava l’edat.

A diferència d’altres retrats de l’artista italià, aquesta jove dama té l’aspecte d’estar més bé de mal humor amb un posat altiu. També la mirada que té, una mica retirada, sembla anar en aquesta línia. El cert és que fa aspecte de no estar massa feliç amb el seu pròxim matrimoni.

I certament Ginebra no va tenir una vida feliç perquè va patir una greu malaltia per la que va haver de deixar casa seva en l’intent de recuperar la salut. També va tenir un assumpte amorós que va acabar malament.

A part de reflectir l’esperit de la retratada, destaca també aquest quadre per la seva estranya lluminositat: trobem tocs de llum al cabell a la manera de la pintura flamenca. D’altra banda, s’ha de dir que a part de la serietat que mostra la noia, sens dubte és tot un model clàssica renaixentista.

Per cert, Leonardo va estendre la pintura en algunes zones amb els dits, de manera que va deixar marcades es seves empremtes dactilars.

Qui vulgui veure l’original d’aquest quadre haurà de viatjar fins als Estats Units perquè es troba exposat a la Galeria Nacional d’Art de Washington.

Però si no podeu viatjar fins a la capital nord-americana, almenys podeu veure el quadre a pantalla completa clicant aquí.

Leonardo da Vinci és una de les grans personalitats de la història de l’art i fins i tot de la ciència.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: