PINTURA: NICOLAS POUSSIN. LA DANSA DEL TEMPS

Nicolas Poussin va ser el pintor d’estil clàssic més important de França del segle XVII. Les seves obres ens ofereixen ordre i claredat i en elles predomina la línia sobre el color.

Els seus quadres son també una alternativa a l’estil barroc que era el predominant en la seva època.

Tot i ser francès, la major part de la seva vida la va passar a Roma, des que tenia trenta anys fins que va morir amb setanta-un.

El 1636 Poussin tenia quaranta-dos anys i s’havia ben guanyat la fama. Com que ja vivia a Roma, el Papa Climent IX el tenia a prop i li va fer un encàrrec: havia de pintar un quadre que exaltés el cicles de la vida i la inutilitat de les misèries terrenals.

L’artista francès es va posar mans a l’obra i acabaria pintant un quadre que representava el cercle perpetu de la condició humana a la vegada que la seva relació amb el temps i amb la música. Tant l’un com l’altra les va representar per la infantesa i per la vellesa i és que com totes les seves obres, aquesta també té els seus simbolismes.

D’altra banda, aquest quadre denota un cert canvi en la manera que el pintor tenia de concebre el gènere doncs resulta menys romàntic que en pintures anteriors per oferir-nos una representació clara que ens permet un acostament més profund al tema.

Les figures que veiem ballant son d’esquerra a dreta al.legories de la pobresa, el treball, la riquesa i el plaer, els estats de la humanitat. La riquesa en excés (entesa també con plaer o luxúria) conduirà inevitablement a la pobresa i així el cercle es tanca i torna a començar.

Estaran ballant eternament al so d’una música que toca un vell alat -és un àngel que representa el pas del temps- i també un nen, l’inici del temps. Els personatges dansen i es donen l’esquena mutuament però formen un cercle donant-se la mà en una representació que vol ser també un simbolisme de moltes actituds en la vida: ens donem l’esquena per al mateix temps ens oferim les mans, som així de contradictoris.

Qui vulgui veure l’original d’aquest quadre haurà de viatjar fins a Londres doncs es troba exposat al museu The Wallace Collection de la capital anglesa. Però si no tenir previst desplaçar-vos fins allí, podeu veure millor els detalls de la pintura a pantalla completa clicant aquí.

Nicolas Poussin 079.jpg

Autoretrat de Nicolas Poussin.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

En aquest vídeo podem veure un recull de la seva pintura:

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: