Polifem sorprenent Acis i Galatea, per Auguste Ottin.

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Polifem sorprenent Acis i Galatea, per Auguste Ottin.

Galatea i Acis.

Primer pla dels dos amants.

Vista des de l’altre angle.

Vista lateral del conjunt escultòric.

 

Un dels parcs més agradables de Paris és el conegut com Jardí de Luxemburg. Es tracta d’un enorme espai (a París gairebé tot és gran) on està situat el Senat francès, al Palau de Luxemburg.

Tot i la situació del Senat, el jardí és obert al públic, així que si el temps acompanya, es pot veure a gent de totes les edats passejant al sol i nens jugant. El jardí és un autèntic museu a l’aire lliure d’estàtues i escultures.

Un dels escultors que hi va treballar va ser Auguste Ottin.

Aquest artista parisenc es va començar a donar a conèixer al 1836 (quan tenia vint-i-cinc anys) en obtenir el Primer Gran Premi de Roma amb un relleu titulat Sòcrates bevent la cicuta.

Quan ja era un artista veterà i reconegut, al 1866, se li va encarregar una escultura que fos la peça central de la Font de Mèdicis, de l’esmentat Jardí de Luxemburg.

I el resultat va ser el seu treball més conegut: Polifem sorprenent Acis i Galatea.

El tema és conegut i ja ens hem referit en alguna ocasió en aquest bloc: segons la mitologia grega, Galatea era filla de Nereu, una divinitat marina de la zona de Sicília. Aquesta nereida (nimfa marina) era de pell molt clara, d’aquí el seu nom (Galatea vol dir blanca com la llet).

Pel que s’explica en la mitologia, va tenir amors amb el ciclop Polifem, personatge de monstruós cos del que va tenir tres fills. Hi ha una altra versió que diu que Galatea no va respondre a l’amor de Polifem i es va enamorar d’un pastor, Acis, el bell fill del déu Pan. Es diu que un dia, quan ella estava descansant al costat del mar sobre el pit del seu amant, Polifem els va veure i ple de gelosia va atacar a Acis. Quan aquest fugia, el monstre li va llançar una enorme roca que el va esclafar. Galatea, desesperada, va transformar la sang del noi en el Riu Acis que es troba a Sicília.

Es aquesta segona versió la que representa Ottin: el gegant de bronze apareix ajupit sobre una rocosa gruta al costat del mar en la que veu com Galatea és amorosament amb Acis. Aquest recolza el seu braç esquerre en una posició típica dels deus-riu. Es una al.legoria d’Ottin perquè dintre de poca estona és en el que s’haurà convertit el pastor.

A part de ser l’obra més coneguda d’Auguste Ottin, és també una de les més dignes d’esment del Jardí de Luxemburg.

Per saber més d’Auguste Ottin cliqueu aquí.

 

Vista general del lloc on es troba en conjunt escultòric.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: