PRIMO CONTI. RETRAT DE L’ESPOSA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Retrat de l’esposa, per Primo Conti.

De més a prop.

 

Encara que no és una artista tan “mediàtic” com d’altres,  el florentí Primo Conti (1900 – 1988) va ser un dels millors pintors italians del segle passat.

Lògicament, més conegut a Itàlia, va ser un dels principals artistes d’avantguarda i fins i tot, en algun moment. el màxim exponent.

I era un artista integral i també precoç perquè sent un nen ja mostrava talent per disciplines com la música, la poesia i, per descomptat, la pintura.

Als tretze anys va descobrir el Futuristes i com que li atreia especialment la innovació, aquest estil es va deixar notar en els seus dibuixos encara que en els quadres posteriors es veurien també influències d’art nouveau, fauvisme o expressionisme.

Els anys vint van ser un període complex per ell; va continuar explorant: manierisme, pintura metafísica… i va fer pintures de temàtica històrica i religiosa. Com que també estava interessat en el món literari i teatral, això es va deixar sentir en la seva obra.

Durant la dècada següent es van produir alguns esdeveniments que van afectar la seva vida i manera de fer, però va ser un dels seus períodes creatius més interessants. Va ser en aquells anys que es va adherir, forçadament, al Partito Nazionale Fascista, cosa que li va produir una rebel·lió interior i es va negar a sumar-se al grup Novecento Italiano, de Margherita Sarfatti, intel·lectual feixista i amant de Mussolini, tot i que no seguir les regles comportava problemes a la Itàlia d’aquell moment.

Aquí tenim una obra que va fer durant aquells anys, el 1934 exactament. El títol és Retrat de l’esposa i es tracta d’un quadre en el que Conti mostra a la seva dona, l’anglesa Elena Croon, a la que representa vestida de manera austera, casolana.

Si ens fixem en la expressió de la dona,  és estoica i un punt trista: es tracta d’una callada però inequívoca proposta contra les indignitats de la vida sota d’aquell règim.

Es una bona mostra de la seva pintura i de la manera que tenia de representar les dones: elegants i delicades.

 

Primo Conti, un dels millors pintors italians del segle XX.

Per saber més d’ell podeu consultar a la fundació que porta el seu nom: https://www.fondazioneprimoconti.org/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: