PROMESES TRENCADES, DE PHILIP HERMOGENES CALDERON

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Promeses trencades de Philip Hermogenes Calderon.

La noia aproxima la mà al cor, una mà que porta en un dels dits un anell de compromís.

Primer pla de la noia defallint.

 

Philip Hermogenes Calderon era fill d’un exfrare franciscà, Juan Calderón, un emigrat liberal que es va convertir al protestantisme i va arribar a ser clergue de l’església anglicana, i d’una dona vascofrancesa. Així que, encara que era francès de naixement (de Poitiers) i també per descendència materna, es va acabar nacionalitzant anglès.

Va estudiar enginyeria civil però la seva vocació va ser la pintura on va tenir èxit.

El prestigi que va obtenir li va servir per arribar a ingressar a la Royal Academy, com associat al 1864 i com a membre al 1867, i va ser nomenant bibliotecari de la institució.

Des del començament de la seva activitat artística es va inspirar en els pintors prerrafaelistes, molt especialment en Millais. El seu estil era molt detallista, de colors profunds i formes realistes.

Un dels seus primers èxits va ser l’obra Broken Vows (promeses trencades) de l’any 1857.

El títol de la pintura suggereix que la dona protagonista del quadre acaba de descobrir que el seu home li és infidel.

En efecte, ella porta un anell a la mà esquerra com senyal del compromís que ell està trencant doncs se’l veu oferint una flor a una altra noia a l’altre costat de la tanca.

L’obra està plena de detalls simbòlics que son al.legories d’aquest trencament, per exemple, el llaç al coll una mica desfet que porta la noia o algunes flors que s’estan morint, indiquen aquesta desgraciada situació. En canvi, l’heura que cobreix la paret simbolitza la creença prèvia de que aquest amor duraria per tota la vida.

I és que l’amor frustrat va ser un tema bastant recorrent a la pintura victoriana i el que s’esperava de tots aquells que anaven a contemplar aquestes pintures era que entenguessin el seu significat a partir dels simbolismes.

Nosaltres també podem fer-ho i si volem contemplar en directe aquesta pintura per poder veure millor tots els seus detalls, haurem de viatjar fins a Londres, concretament a la Tate.

 

Aquest era Philip Hermogenes Calderon (autoretrat).

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: