PUJOLBOIRA A LA GALERIA EL CLAUSTRE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Des de la finestra.

Fruiters.

Paisatge oníric.

Gerro amb flors.

Dona i peixera.

Contemplant el paisatge.

Sol i ombra.

 

Ramon Pujol Boira, conegut artísticament com Pujolboira (1949 – 2019) va ser un artista barceloní que va treballar diverses disciplines com oli, aquarel·la, gouache, dibuix, ceràmica, gravat, escultura… en petit i gran format (murals). De totes elles, on més va sobresortir va ser en pintura.

La formació artística la va començar l’any 1967 a l’Escola Massana de Barcelona. L’any següent va passar a ser membre de Cercle Artístic de Sant Lluc i va realitzar el seu primer viatge a París on s’acabaria instal·lant i allí es va continuar formant i va seguir creant. De fet, va ser a la capital francesa on va celebrar la seva primera exposició individual. Per cert, va treballar al Louvre fent de copista.

El 1970 torna a Barcelona i el 1973 va realitzar un dels seus primers treballs públics, uns murals al fresc per al Monestir Romànic de Sant Cugat.

Un any després es trasllada a Ordis, una localitat de l’Alt Empordà. Allí es va iniciar de manera autodidacta en el gravat a l’aiguafort.

El 1976 va fer el seu últim trasllat. Ara és al Baix Empordà, concretament a la localitat d’Albons. D’allí ja no es bellugaria la resta de la seva vida, per això se’l coneix també com “el pintor d’Albons”.

El 1984 va ser un dels cofundadors del Grup 69, destacat col·lectiu artístic empordanès que va durar dues dècades, deixant un llegat ben palpable, sobretot a l’espai públic figuerenc. Els altres membres eren Lluís Roura, Josep Ministral, Ricard Anson i Daniel Lleixà.

Una dada significativa de que Pujolboira no era un pintor solament conegut aquí és que el 1993, el Consell d’Europa el va convidar a fer una mostra individual a Estrasburg que també es va exposar al Parlament Europeu.

La seva obra pictòrica es caracteritza per un dibuix concís en el que el paisatge mediterrani és un tema que sovinteja amb un color viu -la llum es converteix en l’element definidor d’algunes obres- que és un cant a la vida. Però no tot era paisatge -algun de to oníric-; així, les plantes posades en un gerro, la cadira per seure, la taula amb fruites… la naturalesa en general, són assumptes reflectits pels seus pinzells. La figura humana hi apareix però no necessàriament com protagonista perquè quan aquesta sembla que centri un quadre, es desdibuixa i s’integra en el paisatge.

Ara, la galeria El Claustre de Figueres està celebrant una exposició d’homenatge a Pujolboira que és una molt bona oportunitat per revisar una part de la seva obra.

Fins al 7 de maig

El web de la galeria es https://www.elclaustre.com/ca/index.html#loaded

 

Ramon Pujol Boira, conegut artísticament com Pujolboira.

El seu web és http://www.pujolboira.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: