QUIEN A HIERRO MATA, DE PACO PLAZA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Luis Tosar és Mario, infermer d’una residència d’ancians.

Xoan Cejudo és Antonio Padín, un narco que desconeix les intencions de l’infermer.

 

En un poble de la costa gallega viu Mario, un home exemplar a nivell familiar i professional que està a punt de ser pare. En la residència d’ancians en la que treballa com infermer tots l’aprecien. Quan acabat de sortir de la presó arriba a la residència Antonio Padín, el narco més conegut de la zona, Mario es desviu perquè se senti com a casa. Fugint dels seus fills, Kike i Toño, al comandament del negoci familiar. Padín anirà agafant cada vegada més confiança i estimació a l’infermer. L’engany d’un soci i el deute amb un proveïdor de Colòmbia porten a Kike a la presó i a Toño a intentar recórrer a l’infermer perquè provi de convèncer el seu pare de que assumeixi el deute. Però Mario té el seus propis plans per al narco.

La vocació del director Paco Plaza és el gènere de terror, les tenebres. I ho fa molt bé. Doncs aquest terror que semblava substància essencial i que es va solidificar junt amb Jaume Balagueró en varis REC i a Verònica, deriva a Quien a hierro mata cap al thriller, cap al cine d’intriga en una història en la que la venjança és un sentiment predominant, la de l’infermer -en té motius- contra el vell capo devastat físicament encara que manté intacte el seu sinistre cervell.

L’èxit de la telesèrie Fariña pot flotar entre les imatges de la pel.lícula, però aquí el tema del tràfic de drogues a la costa gallega solament és un transfons doncs el film s’endinsa més en el terreny del drama tràgic.

En quant al protagonista, Luis Tosar, ens ofereix una vegada més una actuació sòbria i convincent encarnant a l’empàtic infermer que assumeix dos rols alhora, el d’àngel i el de dimoni sense voler-ho, temorós de submergir-se en les profunditats del seu passat i del seu destí.

Pot sorprendre que a l’hospital no vigilin millor la integritat del narco i que Mario pugui fer i desfer més o menys a voluntat, però en qualsevol cas, és aquest un thriller d’una gran potència narrativa i que fins i tot té un cert alè shakespearià. No és una pel.lícula de terror però et deixa el cos com si haguessis vist una.

 

Paco Plaza és el director d’aquesta pel.lícula. Aquí el veiem donant instruccions als actors.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: