R.E.M. MAN ON THE MOON

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Els R.E.M. ens van dir adéu. Des de 1980, quan un jove estudiant d’art anomenat Michael Stipes junt amb tres músics més (el guitarra Peter Buck, el baix Mike Mills i el bateria Bill Berry) van fundar el grup, fins al 2011 quan van plegar, ens van oferir tres dècades de bona música.

El seu estrany nom, R.E.M. vol dir Rapid eye movement, expressió relacionada amb la fase més profunda de la son. Certament, un curiós nom que va ser escollit aleatòriament pel grup.

Per ells, la dècada dels vuitanta van ser uns anys tant de creixement com de consolidació; el gran salt internacional el van donar als noranta.

I és a aquest període al que pertany el vídeo que aquí veiem. La cançó , Man on the moon, (l’home a la lluna) forma part de l’àlbum Automatic for the people (probablement el seu millor disc) editat l’any 1992. La cançó és també una de les més populars del grup de Georgia i va ser llençada com a single al 1993. Aquesta peça fa diverses referències a Andy Kaufman i les seves paròdies d’Elvis Presley.

Tant el títol com la lletra es refereixen a la teoria de que l’aterratge (o per dir-ho amb més propietat, “allunatge”) de l’Apollo XI a la lluna va ser un muntatge posant en paral·lel el cas de què l’al·ludit Andy Kaufman podria haver falsificat la seva mort; no es diu directament però se sobreentén que podria portar un as sota la màniga en frases com If you believe there’s nothing up my sleeve, then nothing is cool (si creus que res s’amaga a la màniga, no té gràcia). Es a dir, posa en qüestió fets que es van donar per verdaders però que podrien no haver-ho sigut.

El vídeo de la cançó va ser enregistrat durant tres dies al desert de Lancaster, California. En ell veiem a Michael Stipe amb barret de cowboy caminant per una carretera d’aquell desert i pujant a un camió conduit per Bill Berry (bateria del grup) . Van a parar a una àrea de servei on Peter Buck, el guitarra, està atenent la barra i Mike Mills, el baixista, està jugant al billar. En les parts del vídeo on es menciona a Andy Kaufman, surten imatges d’ell imitant Elvis o d’alguns dels seus suposats combats de lluita lliure; també podem veure imatges de l’home a la lluna.

Michael Stipes canta:

 

“Mott the Hoople and the game of Life
Andy Kaufman in the wrestling match
Monopoly, Twenty one, checkers, and chess
Mister Fred Blassie in a breakfast mess
Let’s play Twister, let’s play Risk
I’ll see you in heaven if you make the list

Hey, Andy did you hear about this one?
Tell me, are you locked in the punch?
Andy are you goofing on Elvis?
Hey, baby, are we losing touch?
If you believed they put a man on the moon
If you believe there’s nothing up his sleeve
Then nothing is cool

Moses went walking with the staff of wood
Newton got beaned by the apple good
Egypt was troubled by the horrible asp
Mister Charles Darwin had the gall to ask

Now, Andy did you hear about this one?
Tell me, are you locked in the punch?
Andy are you goofing on Elvis?
Hey, baby, are you having fun?
If you believed they put a man on the moon
If you believe there’s nothing up his sleeve
Then nothing is cool

Here’s a little agit for the never-believer
Here’s a little ghost for the offering
Here’s a truck stop instead of Saint Peter’s
Mister Andy Kaufman’s gone wrestling
Now, Andy did you hear about this one?
Tell me, are you locked in the punch?

Andy are you goofing on Elvis?
Hey, baby, are we losing touch?
If you believed they put a man on the moon
If you believe there’s nothing up his sleeve
Then nothing is cool

If you believed they put a man on the moon
If you believe there’s nothing up his sleeve
Then nothing is cool”.

 

Mott the Hoople (1) i el joc de la vida. Andy Kaufman en un combat de lluita lliure. Monopol, el joc del 21, les dames i els escacs. El senyor Fred Blassie en un esmorzar desastrós. Juguem al Twister, juguem al Risc, ens trobarem al cel si ets capaç de guanyar.

Ei, Andy, estàs al corrent d’això? Digues, estàs encara actiu? Andy, continues fotent-te d’Elvis? Ei, nena, ens estem bevent l’enteniment? Si creus que van portar un home a la lluna, si creus que res s’amaga a la màniga, no té gràcia.

Moisès va marxar amb la seva vara de fusta, a Newton li va caure la poma, Egipte va ser agitat per l’horrible àspid, i el senyor Charles Darwin va tenir el desvergonyiment de fer preguntes.

Ei, Andy, estàs al corrent d’això? Digues, estàs encara actiu? Andy, continues fotent-te d’Elvis? Ei, nena, t’estàs divertint? Si creus que van portar un home a la lluna, si creus que res s’amaga a la màniga, no té gràcia.

Heus aquí una mica d’inquietud pels que mai creuen, heus aquí coses fantasmals per oferir, heus aquí una àrea de descans per camions en lloc de trobar-nos amb la catedral de San Pere. El senyor Andy Kaufman ha marxat a veure un combat de lluita lliure. Ei, Andy, estàs al corrent d’això? Digues, estàs encara actiu? Andy, continues imitant a Elvis? Ei, nena ens estem bevent l’enteniment? Si creus que van portar un home a la lluna, si creus que res s’amaga a la màniga, no té gràcia.

Si creus que van portar un home a la lluna, si creus que res s’amaga a la màniga, no té gràcia…“.

(1) Mott the Hoople és el títol d’una novel·la de Willard Manus protagonitzada per un curiós personatge que porta per nom Norman Mott.

 

Els R.E.M. van ser un dels grups de més prestigi fins que es van separar.

El seu web és https://remhq.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: