RAFAEL. RETRAT D’UNA DONA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Rafael. Retrat d’una dona.

Detall de les mans.

El minuciós treball de la roba i adornaments.

Primer pla de la retratada.

 

Rafael Sanzio (1483 – 1520) va ser un dels grans artistes del renaixement. Pocs pintors han sabut interpretar l’ideal de bellesa i d’amor cap al classicisme que suposava l’Humanisme com ho va fer ell.

Heus aquí una de les seves pintures, en aquest cas el Retrat d’una dona, també coneguda com La muda.

El quadre és la representació d’una dona benestant, la roba que vesteix ho evidencia, la figura de la qual apareix sobre un fons negre, cosa que la converteix en protagonista absoluta de l’obra.

El posat de la noia, la seva mirada, la posició de les mans… no ens recorda ningun altre quadre renaixentista? Sí, en efecte, la Gioconda de Leonardo da Vinci, perquè l’estil de Leonardo va influir durant un temps en els retrats de Rafael.

La nitidesa de les àrees de color que sorgeixen del fons fosc i el tractament molt treballat dels detalls de la roba són elements característics de Rafael i prové de la influència dels pintors flamencs.

Un altre detall per el que el pintor d’Urbino és conegut són els tons de color, encara que en aquest cas els utilitza d’una manera més limitada.

Les anàlisis que s’han fet al quadre a través de radiografies han posat de manifest la presència d’un dibuix anterior sota la pintura, es tracta d’un rostre femení més jove que posteriorment Rafael va modificar a l’actual. Sense que a dia d’avui es pugui confirmar, sembla que la retratada podria ser Giovanna Feltria della Rovere, una de les primeres protectores del pintor. Giovanna va enviudar el 1501 i Rafael reprendria l’obra anys després madurant els trets i afegint el collaret amb crucifix.

Poc temps després d’acabar el quadre a Florència, Rafael va marxar a Roma per treballar en la decoració del Vaticà.

El quadre pertany a la col·lecció de la Galleria Nazionale delle Marche, d’Urbino.

 

Així era Rafael, o almenys és com es va veure ell mateix en aquest autoretrat.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: