RAMON AGUILAR MORÉ A LA SALA RUSIÑOL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Mirant el mar.

Emmanuelle.

Solitud.

Perfil amb mocador.

Aix les Termes.

Noies, platja i ocells.

 

El pintor Ramon Aguilar Moré (1924 – 2015) era descendent de la saga de fotògrafs Napoleón i el seu pare, encara que era cardiòleg, havia fet diverses exposicions de pintura quan era jove, així que no va ser estrany que Ramon des de ben aviat se sentís atret per captar la imatge.

Ràpidament va demostrar facilitat pel dibuix i durant la guerra civil va marxar exiliat a Amélie-les-Bains amb la seva mare. Allí li van regalar una caixa d’aquarel·les amb la que va començar a pintar. Més tard, quan van tornar, va agafar una tuberculosi que el va obligar a estar uns mesos al sanatori del Brull, al Montseny, on aprofitant el temps de què disposava va confirmar que estava molt més interessat per la pintura que pels estudis.

Sent encara un estudiant, va començar a freqüentar -d’amagat de la família- sessions de ballet, de música i de flamenc. Li agradava captar les imatges en moviment i, també, dibuixar còmics. Un dia, el seu pare va descobrir la seva carpeta de dibuixos i els va ensenyar al pintor i escenògraf Oleguer Junyent qui li va aconsellar que es dediqués a pintar. Aleshores va assistir a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi (que va abandonar en tres mesos) i a l’estudi de Junyent a qui Ramon Aguilar Moré acabaria considerant sempre el seu mestre, però més bé en qüestions tècniques perquè en la pràctica va ser un autodidacta que va anar al marge d’influències.

Va exposar per primera vegada en una mostra col·lectiva el 1949 a Barcelona (a la Sala Rovira) i des de llavors ho va fer en diverses galeries i ciutats. El 1954 va viatjar per primera vegada a París on també exposaria com més tard a Nova York, Londres, Ginebra, Chicago, Los Ángeles, Viena…

El 1959 va arribar a Cadaqués que, junt amb Barcelona, va ser el seu centre de treball. Allí va descobrir la força dels colors banc i gris i el protagonisme de la llum.

El jazz va ser l’altra gran afició. El va descobrir a través de l’emissora La Veu d’Amèrica que durant la segona guerra mundial programava les orquestres de Glenn Miller, Duke Ellington i altres músics pels soldats que lluitaven a Europa. I es va aficionar a les sessions de locals com el club Rigat on va descobrir Antonio Machín que compartia sessió amb un jove Tete Montoliu.

Tornant a la pintura, estilísticament es va decantar cap a la figuració, encara que inspirant-se en el cubisme i posteriorment derivant cap a la pintura naïf. Però en els anys setanta la seva figuració va ser totalment realista fent-se més intensa en textura i color. Aquest estil el va mantenir fins que va morir.

Representava escenes quotidianes, sent molt prolífic en el retrat femení, natures mortes, paisatge i creava algunes atmosferes de neo-romanticisme. On millor es va expressar va ser en la captació del ritme com es pot veure en els seus dibuixos i olis de dansa, ballet i, sobre tot, de jazz. Va publicar fins a tres llibres.

Va obtenir nombrosos premis i distincions com la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Palma de Mallorca, el premi Sant Jordi de la Diputació de Barcelona o el premi Pintura dels II Jocs del Mediterrani. La seva obra figura al Museu Contemporani de Madrid, Museu de Cadaqués (Girona), Diputació Provincial de Barcelona o Museu Reina Sofia d’Atenes (Grècia), entre altres.

Aquests dies la Sala Rusiñol de Sant Cugat li està retent un homenatge amb obres de la col·lecció privada de l’artista. Una molt bona oportunitat per revisar l’obra del pintor barceloní.

Fins al 9 de febrer.

El web de la galeria es https://salarusinyol.net/

 

“Em fan por els museus. L’acumulació de quadres i objectes em produeix una tremenda somnolència. Solament m’aturo davant aquells que m’interessen i breument, sense estudiar-los, no fos que m’influïssin. Continuo doncs un sistema oposat a allò que s’acostuma a inculcar a les escoles d’art”. Això deia Ramon Aguilar Moré. Es evident que les influències no li agradaven.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: