RAMON CASAS A GOTHSLAND

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La model.

Cartell per la revista Pèl & Ploma.

El descans dels ciclistes.

La dama anglesa.

Cartell dels cigarrets París.

Cartell dels cigarrets París.

Interior.

Dona teixint.

La monja.

 

Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 1866 – 1932) és, juntament amb Antoni Gaudí, el principal impulsor del Modernisme català, membre de la bohèmia daurada que va contribuir a la creació del famós local Els Quatre Gats. L’artista va ser un gran viatger, visitant les principals poblacions de Catalunya, Espanya, i les capitals europees, a més de diverses localitzacions dels Estats Units.

D’entre totes, París i Barcelona van ser les ciutats que el van inspirar més. Els seus dots com pintor i dibuixant el van consagrar com un dels retratistes més cobejats per la burgesia catalana, destacant pels seus retrats al carbonet de personalitats del món social, cultural i polític. També va guanyar nombrosos premis en concursos d’art internacionals, com el primer premi a l’Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid de 1904 per La càrrega o els cartells presentats d’Anís del Mono, Cigarrillos París, Codorniu, així com els que va realitzar per anunciar el Pèl & Ploma, Forma, Hispània, etc.

El motiu pel que parlem d’en Casas és per una important onomàstica: fa quaranta anys va obrir la barcelonina galeria Gothsland, una sala amb un objectiu molt clar, ser una galeria d’art especialitzada en el Modernisme català.

Es evident que Ramon Casas és un dels màxims exponents del modernisme. Aquest fet explica que la galeria, com celebració, ha organitzat una exposició de l’artista que presenta una selecció de més de trenta obres d’art, entre les quals es troben: olis, dibuixos i cartells. A més, d’altres elements singulars com un conjunt únic de vint-i-cinc rajoles de d’en Casas i un Renault de 1902, un model similar al que es veu a la famosa obra La Chafeusse, que decora la rotonda del Cercle del Liceu, provinent del Museu Nacional de l’Automòbil del Govern d’Andorra.

La peça més destacada de la mostra és l’oli La Model, realitzat a París, cap al 1900, que retrata una de les models més conegudes de la Belle Èpoque, Mademoiselle Clo-Clo, Clotilde Pignet, qui va mantenir una relació sentimental amb Santiago Russiñol. També es pot gaudir del dibuix Dama amb boà (carbonet i pastel sobre paper, c.1911). Aquest dibuix retrata a Júlia Peraire i Ricarte (Sant Martí de Provençals, 1888- Barcelona, 1941), model des de 1905 i esposa de Ramon Casas. Va ser la musa definitiva de l’artista, ja que la seva presència es troba en més d’un centenar d’obres de l’artista, situant-se a l’alçada de les grans muses de l’art internacional, com Saskia per Rembrandt, Aline per Raimundo de Madrazo, o Gala per Dalí.

També es presenten tres cartells de l’artista, entre els quals es troba el primer dels quatre cartells que va fer per la revista Pèl & Ploma.

Si fa dos anys vam celebrar l’any Casas amb motiu del 150è aniversari del seu naixement, indubtablement al 2018 celebrem l’any Gothsland i aquesta exposició de Casas és una magnífica ocasió per visitar i felicitar la galeria.

Gothsland, al carrer Consell de Cent nº 331. Fins al 28 de febrer.

 

Un Renault del 1902 és un dels elements no pictòrics de l’exposició que val la pena ser vist. Casas, un home ric, va arribar a tenir fins a 13 cotxes. Ni Cristiano Ronaldo el supera en flota…

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: