RAMON CASAS. RETRAT DE LES SENYORETES N.N.

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Retrat de les senyoretes N.N., de Ramon Casas.

Primer pla de les retratades.

La minuciositat de la representació floral.

 

El pintor, dibuixant i cartellista barceloní Ramon Casas va ser un dels més importants impulsors del modernisme català.

Com que com estudiant no va ser un noi massa bo, ràpidament es va bolcar cap a la seva vessant artística, formant-se a Barcelona amb el mestre Joan Vicens. Posteriorment es va perfeccionar a Paris on va viure entre 1890 i 1894.

En les seves primeres obres va plasmar interiors i exteriors de Paris utilitzant concepcions modernistes.

A la seva tornada a Barcelona va continuar conreant aquesta tendència, sobre tot en els seus quadres d’interiors amb figures femenines, però es va sentir també atret per la pintura històrica, en particular per la plasmació d’esdeveniments contemporanis que va realitzar en quadres de gran format amb multitud de figures i dotats en alguns casos d’una forta intensitat dramàtica. També les processons i els balls estaven entre els seus temes favorits.

Dins de les seves pintures d’interiors amb figures femenines, destaca el Retrat de les senyoretes N.N. que va realitzar a Barcelona l’any 1890.

Les dues joves retratades van preferir mantenir-se en l’anonimat, d’aquí el misteriós títol del quadre. No obstant, avui sabem que elles eren l’Antònia i l’Àngels, cosines d’en Casas, que es van estimar més no fer-ho explícit al quadre.

Aquell mateix any, l’obra va ser exposada a la Sala Parés de Barcelona (de les exposicions que tenen lloc en aquesta sala, en parlem sovint en aquest bloc. La Sala Parés és la més antiga de Barcelona de les que tenim en actiu a la nostra ciutat i celebra exposicions de forma regular des de l’any 1877) i va rebre molts elogis de la crítica especialitzada que va saber valorar el realisme que expressa i la seva elegància.

Es pot apreciar la precisió gairebé fotogràfica dels rostres de les dues figures i cal destacar la decidida utilització del color blanc intens dels vestits, matisats lleugerament en rosa i blau molt clars respectivament, cromatisme que amb més gran intensitat s’aplica als llaços que llueixen l’Antònia i lÀngels.

Al mateix temps, en Casas va integrar les figures en un entorn exuberant ocupat per uns grans tests amb plantes i flors que no solament aconsegueixen un equilibrat contrapunt a les retratades sinó que permeten a l’artista mostrar la seva gran habilitat pictòrica tant en l’elecció del context com en el domini del color.

En els últims anys, hem pogut veure aquest quadre en alguna exposició dedicada a Ramon Casas, però més enllà d’aquestes mostres, és molt difícil que tinguem l’oportunitat de contemplar en directe Retrat de les senyoretes N.N. perquè en l’actualitat l’obra pertany a una col.lecció privada.

 

Ramon Casas, un dels grans artistes del modernisme.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: