RANDOLPH ROGERS. LA PLÈIADE PERDUDA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Primer pla de La plèiade perduda, de Randolph Rogers.

Vista posterior.

Detall de la roba i mà.

Vista frontal.

Primer pla lateral.

 

Parlem d’un escultor nord-americà del segle XIX no massa conegut: Randolph Rogers.

El 1825 va néixer a Waterloo, Nova York, però va créixer i es va educar a Ann Arbor, Michigan, on quan era un adolescent va obtenir la seva primera feina: empleat en un magatzem.

Es va mudar a Nova York però s’hi va estar poc doncs solament un any després, el 1848, va marxar a Roma per estudiar escultura. L’estada a la ciutat italiana li va anar tan bé que va decidir quedar-s’hi i allí va residir fins a la seva mort l’any 1892.

Un bon exemple del tipus d’escultura que feia és l’obra titulada La plèiade perduda, que va realitzar l’any 1875.

Per fer l’escultura Rogers es va inspirar en una obra del poeta romà Ovidi, Fasts, en la que s’explica la llegenda de les set estrelles germanes que vivien entre les constel.lacions.

Merope, la germana més jove, es va casar amb Sísif, però com que aquest era mortal, Merope va sentir tanta vergonya de que ho sabessin els altres, que es va amagar.

L’escultura representa la desconcertada Merope buscant la seva família celestial. Amb el tors despullat, La plèiade perduda és l’escultura en la que Rogers es va acostar més a un nu.

Probablement un observador contemporani no entendrà que l’obra faci referència als Fasts d’Ovidi. Era una qüestió tàctica: el títol tranquil.litzava al purità públic victorià perquè així relacionaven la imatge amb un fet literari i no es plantejaven que estigués pensada per ser una obra sensual.

Qui vulgui veure l’original d’aquesta peça haurà de viatjar fins a Chicago doncs es troba exposada al The Art Institute de la ciutat nord-americana.

 

The Art Institute de Chicago on es troba exposada La plèiade perduda.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: