RICHARD WAGNER. EIN ALBUMBLATT, WWV 94

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Richard Wagner: heus aquí un geni que va transcendir l’àmbit musical doncs no sols va ser compositor i director d’orquestra sinó també poeta i dramaturg.

Creador del drama musical i renovador del gènere operístic, va ampliar l’horitzó del teatre líric en establir les bases d’una òpera pròpiament alemanya, en la qual l’acció dramàtica preval sobre el virtuosisme vocal (el que no vol dir en absolut que es desmereixi).

Wagner, amb tot el seu cabal intel·lectual, era un home desitjós de plasmar a l’escena les seves idees dramàtiques i filosòfiques, i per això es converteix en el seu propi llibretista, del que resulta la figura completa del poeta-dramaturg-compositor, la música del qual serveix a les seves mateixes finalitats teatrals.

No obstant, avui ens fixem en una altra faceta al marge de la que li és més coneguda: les composicions musicals no operístiques són més reduïdes en número i no tan interpretades, però hi ha moltes que, encara que no tinguin tantes pretensions, també valen la pena.

Es el cas d’un peça que va compondre l’any 1861 titulada Ein Albumblatt (un full d’àlbum) WWV 94.

Es tracta d’una composició que va fer per piano que anava dedicada a una de les seves mecenes més importants, la princesa Pauline von Metternich. Però va ser després que el seu amic, el virtuós violinista August Wilhelmj, en fes uns arranjaments adaptant la peça perquè fos interpretada per violí i piano, que aquesta obra va obtenir el caràcter musical que ha fet que sigui interpretada així fins avui.

Doncs aquí la tenim: el violinista és Renaud Capuçon i el pianista Guillaume Bellom. La gravació és va fer el 2020 a Paris en plena pandèmia, d’aquí que els dos musics interpretin aquesta romàntica peça en solitud.

 

Home d’una gran cultura, apassionat pels seus ideals, egocèntric i dominant, Richard Wagner (1813 – 1883) va portar una vida agitada i va encendre polèmiques a tot arreu. Va tenir adversaris acèrrims i també decidits partidaris i amics. Va comptar amb el mecenatge del rei Lluís II de Baviera.

Per saber més d’ell cliqueu aquí

De Chambéry és Renaud Capuçon, un dels grans violinistes francesos de l’actualitat, solament cal repassar reconeixements com aquests: Cavaller de l’Ordre Nacional del Mèrit (2009), Cavaller de la Legió d’Honor (2016) i Oficial de l’Ordre de les Arts i les Lletres (2019).

No cal dir que aporta una llarga carrera com solista i al mateix temps ha compartit escenari i estudi de gravació amb músics com Jérôme Ducros, Nicolas Angelich, Frank Braley, Hélène Grimaud, Gérard Caussé o el seu germà, el famós violoncel·lista Gautier Capuçon.

El seu web és https://www.renaudcapucon.com/

 

Guillaume Bellom, a diferència de molts músics, es va interessar per dos instruments alhora, el violí i el piano, que els va estudiar a la seva ciutat natal, Besançon, abans de continuar al Conservatori de Paris que és on es va decidir finalment pel piano.

Bellom ha actuat com solista en un munt d’orquestres tant simfòniques com de cambra, sent un músic molt versàtil.

El seu web és http://www.guillaumebellom.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: