ROBERT CAPA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Arribada d’immigrants jueus a Haifa, Israel.

Madrid durant la Guerra Civil.

Barcelona, agost de 1936.

Al front de Madrid.

Còrdova, setembre 1936.

Alliberament de París. Camps Elisis, 26 d’agost de 1944.

Françoise Gilot i Pablo Picasso. 1951.

 

Robert Capa era el pseudònim d’Ernö Endre Friedmann (1913 – 1954) nascut a Budapest, Hongria, on formava part d’una família jueva. La seva mare era modista i el seu pare un intel·lectual.

Quan era jove va conèixer Eva Besnyo qui el va iniciar en l’art de la fotografia. Més tard, quan va complir la majoria d’edat, es va veure obligat a sortir del país, com molts altres joves, pressionat per la falta d’un govern democràtic. Després de passar per alemanya va anar a París on va trobar una bona feina de reporter per fotografiar les revoltes i mobilitzacions del front popular.

L’any 1934 coneix la fotògrafa alemanya Gerda Taro qui, intrèpida com ell, esdevindria la seva companya sentimental i professional. En veure que les fotos de l’un i de l’altre acostumaven a ser refusades, es van inventar el pseudònim “Robert Capa”, un suposat fotògraf americà. D’aquí ve la polèmica de qui dels dos va ser l’autor d’algunes de les seves obres més famoses.

Quan va esclatar la Guerra Civil espanyola el juliol de 1936, Robert i Gerda van decidir viatjar a Espanya per cobrir els fets des del bàndol republicà. Durant la retirada de l’exèrcit republicà a la batalla de Brunete el 1937, Gerda Taro va morir atropellada per un tanc. Robert es trobava aquells dies fora d’Espanya.

Més tard, amb la retirada de les Brigades Internacionals, marxa a Nova York a visitar la seva família. Després se’n va a la Xina a cobrir la invasió japonesa. Al final de 1938 va tornar breument a Espanya i a l’octubre de 1939, quan viatja de nou a Nova York, es contractat per la revista Life per cobrir diversos reportatges.

Amb la Segona Guerra Mundial, Capa s’enrolaria el 1943 a l’exèrcit dels Estats Units. Com a periodista va poder cobrir els principals esdeveniments d’aquella guerra.

L’any 1947 va fundar, amb Henri Cartier-Bresson, George Rodger, Bill Vandivert i David Seymour la que arribaria a ser la prestigiosa agència fotogràfica Magnum Photos. Allí va fer una gran feina fotogràfica, i no tan sols d’escenaris de guerra sinó també en el camp artístic on tenia grans amistats com Pablo Picasso, Ernest Hemingway o John Steinbeck.

L’any 1954 va rebre una proposta de la revista Life per substituir a un altre fotògraf al Vietnam, durant la primera guerra d’Indochina on una mina acabaria amb la vida de Robert Capa, un dels més importants corresponsals de guerra del segle XX.

Semblava escrit que Robert Capa tenia molts números per morir en el camp de batalla. A l’igual que la seva excompanya Gerda Taro, arriscava moltíssim. Pot ser aquesta frase que ell va pronunciar en sigui la clau: Si la teva fotografia no és prou bona és perquè no t’has apropat prou a l’objectiu.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: