ROCCO MORABITO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Rocco Morabito (1920 – 2009) va néixer a Port Chester, Nova York. Però als cinc anys es va mudar amb la seva família italiana a Florida i als deu ja treballava com venedor de diaris per al Jacksonville Journal.

Durant la Segona Guerra Mundial va servir en les forces aèries dels Estats Units, tasca per la que va ser condecorat. Després de la guerra va tornar al Jacksonville Journal, però ara per començar la seva carrera com fotògraf obtenint imatges de diversos temes, especialment esportius doncs era un fan del beisbol. Al diari va seguir fins que es va jubilar.

Va ser una casualitat la que va fer que Morabito passés a la història de la fotografia. El matí del 17 de juliol de 1967, en les rodalies de West 26th Street, de Jacksonville, Rocco passava per anar a cobrir una vaga del ferrocarril de la costa oest de Florida, i en un instant va tenir els reflexes de bon fotògraf per prendre una imatge que resultaria icònica: operaris del Jacksonville Electric Department estaven treballant en els pals d’electricitat quan un d’ells, Randall Champion, va rebre una descàrrega elèctrica que el va deixar inconscient penjant del cinturó de seguretat. Havia tocat un cable d’alt voltatge i va rebre una descàrrega de 4.160 volts. Un dels seus companys Jimmy Thomson, va poder escalar el pal i encara que la posició en la que va quedar Champion no era la més adequada, en veure Thomson la cara blavosa que tenia el seu company, va recordar uns cursos de primers auxilis que havia fet i va decidir fer-li una reanimació cardiopulmonar. Va bufar quatre vegades a la boca de Champion i va aconseguir recuperar-lo. Amb l’ajuda d’un altre treballador van poder baixar-lo i col·locar-lo a terra fins que va arribar l’ambulància. Thomson havia salvat la vida del seu company convertint-se en un heroi.

Quan l’accidentat ja estava de camí cap a l’hospital, el fotògraf va telefonar al seu editor per demanar-li que l’esperessin abans de tancar l’edició del diari, i així es va fer: la foto del rescat va ser publicada pel Jacksonville Journal titulant-la El petó de la vida, que encara que de petó no en tenia res, és com va voler titular-la Bob Pate, l’editor d’estil del diari. Després, Associated Press va prendre la imatge i va fer que donés la volta al món. Deu mesos més tard, Rocco Morabito guanyaria el Premi Pulitzer de fotografia.

Randall Champion es va recuperar de l’accident i junt amb el seu company Jimmy Thomson, van treballar a l’empresa elèctrica durant dècades. En quant a Rocco Morabito, es va jubilar el 1982 després de quatre dècades al servei del Jacksonville Journal, primer com venedor i després com fotògraf.

 

El 1988 els tres protagonistes de la icònica imatge de 1967 van ser fotografiats junts com a commemoració i perquè servís de record de que el Jacksonville Journal tancava. D’esquerra a dreta veiem a Randall Champion -que es recuperava bé d’un bypass que li van fer aquells dies-, Jimmy Thomson i Rocco Morabito.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: