ROSELLA POSTORINO. LA CATADORA

– O – O-  O- O- O – O – O – O- O –

 

Imagineu una taula ben parada amb plats de pisa plens d’exquisit menjar. Imagineu unes mongetes verdes condimentades amb mantega desfeta, l’embriagadora olor d’uns pebrots rostits i la textura d’un Strudel de poma i d’un pa acabats de fer. En aixecar la vista trobareu deu dones joves i famèliques a punt de començar a menjar. Ens trobem en el quarter general de Hitler i corre l’any 1943; la guerra està causant estralls però elles son aquí i tenen gana. Allò que pugui passar després, poc importa.

“Mengeu”!, ordenen els soldats de les SS: elles son les tastadores del menjar del Führer i hauran d’esperar fins a una hora fins que els guàrdies descartin que les viandes puguin estar enverinades. En l’ambient torb d’aquest pervers banquet, que sempre pot ser l’últim, les joves i els militars que governen el quarter tracen aliances insòlites, però… és que hi ha alguna cosa que no sigui insòlita quan vivim al límit?   

D’això va La catadora, l’última novel.la de Rosella Postorino, un llibre que explica la història d’un personatge de ficció, Rosa Sauer, inspirat en una dona i una experiència absolutaent real, Margot Wölk, una secretaria que deixa Berlín quan un bombardeig destrueix casa seva. Aquesta desgràcia l’obliga a mudar-se a casa dels seus sogres que es troba molt a prop del quarter general de Hitler, en un poble de Prússia Oriental on acabarà sent captada per les SS.

No cal dir que seure davant d’una taula amb les viandes més exquisides durant la Segona Guerra Mundial era una cosa semblant a trobar un oasi en mig del desert. L’escassetat d’aliments i la pobresa era tal que molts haurien corregut grans riscs per trobar-se davant d’un panorama com aquest.

Doncs Margot Wölk es trobava en un escenari com aquest cada dia. Però no li resultava igual de prometedor que a la resta dels seus veïns: Just al contrari. Es jugava la vida a cada mossegada. Ella era una de les quinze dones a les que les SS van obligar a provar el menjar que després consumiria Adolf Hitler, per prevenir un possible enverinament. El Führer mai es va dignar a veure-les personalment perquè les considerava els seus cobais i es negava a tenir tracte amb elles perquè tan sols eren animals de laboratori per ell.

Acabada la guerra, Wölk va ser l’única que va sobreviure, doncs les seves companyes van ser fusellades pels soviètics, a pesar de que elles havien sigut víctimes perquè mai no van poder escollir tenir aquesta “feina”. Wölk es va lliurar dels fusells soviètics gràcies a un tinent nazi amb el que va tenir una relació, encara que no va poder evitar ser violada pels russos. Després d’aquest malson va intentar viure una segona vida guardant aquestes espantoses experiències en secret.

El 2013, quan tenia 95 anys d’edat, va pensar que ja era hora d’explicar la veritat sense avergonyir-se d’haver servit -obligada- a Hitler. La seva sorprenent revelació va arribar a ser coneguda per Rosella Postorino qui es va sentir interessada per la història d’aquesta anciana misteriosa.

Durant molt de temps l’escriptora italiana es va dedicar a buscar-la per poder escoltar les experiències de la dona per la seva pròpia veu i obtenir més informació però no va arribar a temps perquè Margot Wölk va morir. Això no la va impedir documentar-se i, posteriorment, crear una novel.la inspirada en la vida de l’alemanya -la Rosa Sauer que citàvem al començament- que acaba d’arribar a les nostres llibreries, una història que costa creure però per desgràcia és totalment real.

A Itàlia s’ha convertit en un fenomen de vendes i ha rebut diversos premis. Ja té venuts els drets per donar el salt a la gran pantalla. Certament, és una història de cine.

 

De Calàbria és l’escriptora Rosella Postorino. Va debutar en el món de la narrativa el 2004 i encara que no és d’aquelles que publica un llibre cada any, s’ha emportat ja alguns premis, cosa que diu molt sobre la seva qualitat com escriptora. Solament pel llibre aquí comentat ja en porta tres. Aquí la veiem rebent un d’ells, el Campiello.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: