ROYO. AGOST A MALLORCA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Agost a Mallorca, de José Royo.

Primer pla d’una de les nois amb la decoració del vestit.

L’altre personatge del quadre.

Detall de l’aigua.

El barret.

 

José Royo és un pintor valencià de notable projecció internacional. Per cert, és més conegut com Royo, a seques.

Els seus quadres d’inspiració mediterrània han conquerit mercats, no solament el nacional sinó el de països tan allunyats com per exemple, el Japó.

Però ha sigut especialment l’èxit aconseguit als Estats Units el que més l’ha projectat, fins al punt que el sultà de Brunei o la casa reial espanyola tenen obres seves.

El talent artístic ja li ve de petit. Amb nou anys el seu pare, un metge amant de l’art, va contractar tutors perquè instruïssin el seu fill en dibuix, escultura i pintura, i en aquesta línia, als catorze anys va ingressar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València. Anys després visitaria els principals museus d’Europa per estudiar els grans mestres, Velázquez, Goya, Renoir, Monet, Sorolla…

Estilísticament, el seu traç evoca alguns dels citats, como Sorolla o Renoir, especialment del primer, valencià com ell que captava l’ambient mediterrani que caracteritza la major part de les obres de Royo, i als dos se’ls ha qualificat com pintors de la llum, doncs no solament transmeten una imatge sinó també una atmosfera.

De Renoir són semblants alguns retrats captant un moment de serenitat del model o models, amb pinzellades representant paisatges florals.

Royo considera que el seu estil és barrocament valencià basat en les arrels culturals de la Mediterrània. Literalment ha afirmat que “els mediterranis refusem la línia recta, preferim la corba que balla i llisca”.

Amb el seu amor pel mar, el pintor va trobar un segona residència molt adequada a Mallorca. Allí passa bona part de l’any i els seus paisatges de pins, roques i blaus salats l’inspiren.

Precisament, aquesta inspiració mediterrània és la que va guiar el quadre que, a tall d’exemple, veiem a l’encapçalament: Agost a Mallorca.

En ell trobem molts del elements citats: les dues noies són captades en un moment de relaxació al costat de l’aigua blava i l’element floral es pot apreciar en el barret d’una d’elles per no parlar dels adornaments dels vestits. Es una imatge de la vida amable que podria haver signat Renoir.

El seu afany d’investigació de tècniques artístiques l’han portat a explorar altres camps com l’escultura, la serigrafia o el retrat en el que, donat el seu reconeixement, li ha permès pintar els presidents i magistrats del Tribunal Suprem, aristòcrates i fins i tot a Joan Carles I per l’ambaixada d’Espanya al Japó, això dona idea de quin és el seu bon posicionament.

 

Aquest és José Royo, pintor de caire impressionista encara que a ell li agrada més definir-se com barroc.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: