SADE. JEZEBEL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Quan tenia quatre anys, els pares de Helen Folasade Adu es van divorciar. La mare era britànica i el pare nigerià. Així que Helen va haver de passar moltes estones a la britànica Essex on vivia, escoltant música per espantar els fantasmes familiars. I el que escoltava eren cançons d’artistes com Nina Simone, Peggy Lee o Astrud Gilberto. En aquells anys, la jove Helen no sabia que aquestes cantants eren la llavor del que ella mateixa seria temps després quan va ser coneguda com Sade.

Però abans de que això passés, la noia havia decidit estudiar moda i disseny a la prestigiosa Central Saint Martins. Va vendre roba en una tenda de Candem Town i de tant en tant feia de model fins que un dia uns amics d’estudis que estaven formant una banda li van demanar, sabent que se li donava bé cantar, que els fes de vocalista provisional mentre buscaven una definitiva. Després de dues gires locals van veure que no els calia buscar ninguna vocalista, ja en tenien una i com una casa de pagès. I a sobre se li donava bé compondre.

I és així com va néixer el grup Sade (abans dit Pride). Van agafar una part del nom de Helen Folasade per posar-la a ella en el centre de la banda i rebatejar-se com Sade (pronunciat shade, és nigerià).

La veu xiuxiuejant, fosca i vellutada de Helen (des d’aleshores també Sade Adu) va fer fortuna i no va passar molt temps perquè algunes discogràfiques li oferissin signar per cantar en solitari. Però ella es va negar, no volia cantar sense la resta del grup i no s’han separat mai, tot un exemple de fidelitat musical, i és que Stuart Matthewman al saxo i la guitarra, Andrew Hale als teclats i Paul Spercer al baix, sempre s’han entès a la perfecció amb ella, són com un pack.

Van debutar el 1984 amb l’àlbum Diamond life i van arrasar. La fusió de pop, jazz i R&B, amb un cert toc africà, els van fer inconfusibles.

L’any següent van treure un nou disc, Promise, que igualment contenia un munt de cançons que van ser èxit. Ens fixem en una d’elles, el tall número cinc del disc: Jezebel, composta per Stuart Matthewman i Helen Adu que canta:

 

“Jezebel wasn’t born with a silver spoon in her mouth
She probably had less than every one of us
But when she knew how to walk she knew
How to bring the house down
Can’t blame her for her beauty
She wins with her hands down

Jezebel, what a belle
Looks like a princess in her new dress
How did you get that
Do you really want to know, she said
It would seem she’s on her way
It’s more, more than just a dream
She put on her stockings and shoes
Had nothing to lose – she said it was worth it

Reach for the top
And the sun is gonna shine
Every winter was a war she said
I want to get what’s mine

Jezebel Jezebel
Won’t try to deny where she came from
You can see it in her pride
And the raven in her eyes
Try show her a better way
She’ll say you don’t know what you’ve been missing
And by the time she blinks you know she won’t be listening

Reach for the top she said
And the sun is gonna shine
Every winter was a war she said
I want to get what’s mine”.

 

Jezebel no va néixer amb un pa sota el braç, probablement va tenir menys que qualsevol de nosaltres, però quan va aprendre a caminar va saber com posar la casa potes enlaire i no la pots culpar per ser tan maca, en això guanya de llarg.

Jezebel, què bella! sembla una princesa amb el seu vestit nou.

Com el vas comprar? 

De debò ho vols saber? va dir…

Semblaria que fa la seva vida i és més, molt més que un somni. Es va posar les mitges i les sabates, no tenia res a prendre i va dir que valia la pena.

Lluita per assolir el màxim i el sol brillarà. Cada hivern era una guerra, va dir, i vull aconseguir allò que és meu.

Jezebel, Jezebel… no negarà d’on ve. La pots veure orgullosa i amb mirada de corb. Tracta d’ensenyar-li un camí millor i et dirà que no saps el que t’has perdut, i a la que parpellegi ja saps que no estarà escoltant-te.

Lluita per assolir el màxim, va dir, i el sol brillarà. Cada hivern era una guerra, va dir, i vull aconseguir allò que és meu…“.

 

Sade fa una dècada que no ha publicat ningun disc nou, però ara anuncien un pels pròxims mesos. Tenint en compte quin és el seu currículum, segur que editin el que editin, serà de qualitat.

El seu web és https://www.sade.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: