SADE. PEARLS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Quan tenia quatre anys, els pares de Helen Folasade Adu es van divorciar. La mare era britànica i el pare nigerià. Així que Helen va haver de passar moltes estones a la britànica Essex on vivia, escoltant música per espantar els fantasmes familiars. I el que escoltava eren cançons d’artistes com Nina Simone, Peggy Lee o Astrud Gilberto. En aquells anys, la jove Helen no sabia que aquestes cantants eren la llavor del que ella mateixa seria temps després quan va ser coneguda com Sade.

Però abans de que això passés, la noia havia decidit estudiar moda i disseny a la prestigiosa Central Saint Martins. Va vendre roba en una tenda de Candem Town i de tant en tant feia de model fins que un dia uns amics d’estudis que estaven formant una banda li van demanar, sabent que se li donava bé cantar, que els fes de vocalista provisional mentre buscaven una definitiva. Després de dues gires locals van veure que no els calia buscar ninguna vocalista, ja en tenien una i com una casa de pagès. I a sobre se li donava bé compondre.

I és així com va néixer el grup Sade (abans dit Pride). Van agafar una part del nom de Helen Folasade per posar-la a ella en el centre de la banda i rebatejar-se com Sade (pronunciat shade, és nigerià).

La veu xiuxiuejant, fosca i vellutada de Helen (des d’aleshores també Sade Adu) va fer fortuna i no va passar molt temps perquè algunes discogràfiques li oferissin signar per cantar en solitari. Però ella es va negar, no volia cantar sense la resta del grup i no s’han separat mai, tot un exemple de fidelitat musical, i és que Stuart Matthewman al saxo i la guitarra, Andrew Hale als teclats i Paul Spercer al baix, sempre s’han entès a la perfecció amb ella, són com un pack.

Van debutar el 1984 amb l’àlbum Diamond life i van arrasar. La fusió de pop, jazz i R&B, amb un cert toc africà, els van fer inconfusibles.

Però saltem vuit anys endavant: el 1992 van publicar el que ja era el seu quart àlbum, Love Delux. Del disc escoltem el tall número set titulat Pearls (Perles).

Helen Adu és cinquanta per cent africana i quan, junt amb Andrew Hale, va compondre la cançó, segurament va pensar que la dona a la que canta podria haver sigut ella si hagués nascut en altres circumstàncies.

La cançó ens parla d’un dona de Somàlia que cada dia ha de cremar-se sota el sol per aconseguir grans per la seva petita filla. Aquestes Perles no són d’or, és menjar pobre per solament sobreviure:

 

“There is a woman in Somalia
Scraping for pearls on the roadside
There’s a force stronger than nature
Keeps her will alive
This is how she’s dying
She’s dying to survive
Don’t know what she’s made of
I would like to be that brave

She cries to the heaven above
There is a stone in my heart
She lives a life she didn’t choose
And it hurts like brand-new shoes

Hurts like brand-new shoes

There is a woman in somalia
The sun gives her no mercy
The same sky we lay under
Burns her to the bone
Long as afternoon shadows
It’s gonna take her to get home
Each grain carefully wrapped up
Pearls for her little girl

Hallelujah
Hallelujah

She cries to the heaven above
There is a stone in my heart
She lives in a world she didn’t choose
And it hurts like brand-new shoes
Hurts like brand-new shoes”.

 

Hi ha una dona a Somàlia esgarrapant el terra buscant perles al costat de la carretera. Hi ha una força més forta que la natura que la manté viva. Així és com està morint, morint per sobreviure. Jo no sé de què està feta però m’agradaria ser igual de valenta.

Crida al cel que té una pedra per cor. Viu una vida que no va escollir i li fa mal com fan mal les sabates noves.

Fa mal com les sabates noves.

Hi ha una dona a Somàlia, el sol no té pietat amb ella. El mateix cel que compartim  la crema fins al ossos. Arribar a casa li prendrà un temps tan llarg com les ombres de la tarda. Cada gra embolicat curosament són perles per la seva nena.

Al·leluia, al·leluia.

Crida al cel que té una pedra per cor. Viu una vida que no va escollir i li fa mal com fan mal les sabates noves“.

 

Sade fa una dècada que no ha publicat ningun disc nou, però ara anuncien un pels pròxims mesos. Tenint en compte quin és el seu currículum, segur que editin el que editin, serà de qualitat.

El seu web és https://www.sade.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: